Vytlačiť túto stránku

Domáce využitie ricínového oleja

Napísal KČ 29. marec 2021

Starostlivosť o pleť môže byť pre mnohých ľudí veľkým problémom, najmä pokiaľ neviete nájsť vhodné prípravky, alebo máte nejaké skryté alergie, ktoré by mohli spôsobovať začervenanie a tvorbu akné. Pri vyberaní vhodných produktov by ste si mali dávať pozor najmä na ich samotné zloženie.

shutterstock_ricinovy_olej

Pri výbere sa tiež stretnete s množstvom pleťových olejov. Veľmi populárny je ricínový olej na pleť, ktorý má všestranné využitie a liečivé vlastnosti.

Kde môžeme nájsť využitie ricínového oleja?

Keďže má ricínový olej na pleť veľký potenciál, tak nie je žiadnym prekvapením, že sa využíva v medicíne a vo farmaceutickom priemysle, kde ho môžete nájsť ako prísadu v liekoch. Ricínový olej je veľmi používanou zložkou pre kozmetické prípravky, ktoré sa chcú držať prírodného zloženia. Pri ošetrení pleti ho ocenia najmä ľudia s veľmi suchou pokožkou, pretože kyselina ricínová zabraňuje vysúšaniu pokožky.

Prečo by ste mali používať ricínový olej priamo na tvár?

Ricínový olej na pleť je výživný pre pokožku, a preto ho môžete používať na zjemnenie jaziev po akné. Ak ho začnete užívať už v mladom veku, tak vďaka nemu môžete spomaliť tvorbu vrások. Ak vás trápi hustota a rast mihaľníc, tak môžete aplikovať pár kvapiek ricínového oleja a rozotrieť ho na korienky mihalníc. Rovnaký spôsob využitia môžete aplikovať aj v prípade rednúceho obočia. Výsledky vás prekvapia už po pár dňoch použitia. Pleť po použití ricínového oleja vyzerá sviežo a mladistvo.

Pomocník pri liečbe kožných problémov?

 Má naozaj pozitívne účinky pre zdravie vlasov a samotnej pokožky. Okrem toho je ricínový olej vhodný aj na suchú pokožku, začervenanie alebo atopický ekzém, pretože podporuje jej regeneráciu. Atopický ekzém sa najčastejšie prejavuje zvýšenou citlivosťou kože alebo alergickou reakciou na nejakú potravinu. Pri častých bolestiach kĺbov si môžete spraviť obklady zohriatím ricínového oleja, ktoré vám rýchlo pomôžu uľaviť od bolesti.

Aké účinky má ricínový olej na vlasy?

Účinky ricínového oleja majú využitie aj v oblasti vlasovej starostlivosti. Ricínový olej môžete aplikovať priamo do vlasových korienkov a pripraviť si tak vlasový zábal. Potom následne po pol hodine vlasy dôkladne umyte a hneď uvidíte rozdiel, pretože vlasy budú zdravšie a lesklé. Ricínový olej sa používa aj pri problémoch s vypadávaním vlasov. Dôležité je, aby ste nanesli správne množstvo tak, aby vlasy nepôsobili mastne.

Ak chcete pri starostlivosti o pleť dbať na prírodné produkty, tak ricínový olej na pleť je ideálnou voľbou. Vysoký obsah vitamínu E pôsobí osviežujúco pre pokožku a prispieva k zachovaniu mladistvého vzhľadu. Taktiež si nájde svoje využitie aj pri kožných ochoreniach, ako je napríklad atopický ekzém alebo suchá pokožka so sklonom k akné.

Zdroj obrázku: {Swapan Photography} / Shutterstock.com