V ústrety letu

Tešíte sa na leto, romantické prechádzky a voňavý vietor vo vlasoch, ale na nálade vám uberajú rôzne estetické chybičky? Zbavte sa ich!

Tie nešťastné hnedé škvrny!
Hnedé škvrny na pleti vytvárajú zhluky buniek s nadmernou pigmentovou aktivitou, ktorú podnecuje slnečné žiarenie, hormonálna antikoncepcia alebo tehotenstvo. Niektorých typov hnedých škvan sa môžete zbaviť (po konzultácii s dermatológom) pomocou zosvetľujúcich krémov (Neostrata, Glyco-A, Locacid, Iklen, Retin-A). Avšak pehy a samostatné pigmentové škvrny na zosvetľujúce krémy zvyčajne nereagujú. Na ich odstraňovanie sa používa laser.

Pozor na "materské znamienka"!
Materské znamienka môžu prekážať, ale môžu vyzerať aj "šik"; v prípade, že sa zväčšujú alebo menia vzhľad, neváhajte navštíviť renomovaného dermatológa. Na rakovinu kože každý rok zomierajú tisícky ľudí. Jeden prípad z piatich je obyčajne vyliečiteľný, ale musí byť "zachytený" včas. Postihnutá časť kože vyzerá ako "suchá mapka", pričom rozdiel medzi zdravou a postihnutou pokožkou môže byť niekedy celkom nepatrný. Rakovina kože začína na povrchu a je potrebné zabrániť jej prenikaniu dovnútra. Predrakovinové prípady sa riešia pomocou lasera.

Čo robiť s vypadávaním vlasov?
Nadmerné vypadávanie vlasov môže byť dôsledkom nielen veľkých hormonálnych zmien (počas tehotenstva, po pôrode), ale aj bežného dlhotrvajúceho stresu a priveľkého namáhania vlasov v stiahnutých typoch účesov. Ako protiopatrenie sa používajú energizujúce šampóny a vlasové vody, soft lasery, sneh kyseliny uhličitej, panthenolové injekcie a kombinované tablety (napr. Revalid).

Rozšírené žilky na kráse určite nepridajú...
Nápadných rozšírených žiliek na nohách sa zbavíte pomocou vpichovania špeciálneho roztoku, ktorý zlepuje cievne steny a napomáha vstrebávaniu žiliek. Po zákroku je potrebné nosiť elastické pančuchy. Na kŕčové žily je určený diódový laser a na odstraňovanie rozšírených žiliek na tvári sa používa laser GentleLase.

Áno, červenanie pokožky je vážny kozmetický problém.
Pozor na korenené jedlá, červené víno, priveľkú fyzickú námahu, poludňajšie slnko, horúce kúpele a sprchy! Červenanie pokožky je zložitý problém, ale aj v tomto prípade existuje pomoc: liečivé krémy (napr. Skinoren) a cyklické opakovanie laserových procedúr, ktoré dokáže červenanie pokožky významne potlačiť.

Náhla vyrážka nie je koniec sveta!
Náhla vyrážka na dobre viditeľnom mieste v tej najnevhodnejšej chvíli nie je nič nezvyčajné. Riešením je krém s kortikosteroidom, ktorý sa však používa iba nárazovo a cielene. Americkému prístupu - injekcii kortikosteroidu priamo do vyrážky - sa radšej vyhnite. Napriek zjavnému účinku (potlačí opuch a začervenanie, hojenie sa skráti na polčas) ho "distingvovanejší" dermatológovia neodporúčajú, pretože môže spôsobiť trvalý úbytok kožného tkaniva v mieste vpichu a vznik vpadnutej jazvičky. (Tento typ zákroku sa používa napríklad na korekciu vystupujúcich jaziev).

Vrásky, vrásky a zasa vrásky...
Večný problém "vrásky" treba brať určite s rezervou. Nemožno sa ich zbaviť ani úplne, ani natrvalo. Možno ich však korigovať, potlačiť, zjemniť, "znenápadniť". Napríklad pomocou krémov: Retin-A alebo Locacid dokážu stimulovať tvorbu kolagénu v pokožke a v priebehu niekoľkých mesiacov ju viditeľne vyhladiť. Na jemnejšie vrásky sa tiež aplikuje čoraz známejší botulotoxin, ale názory na jeho "vedľajšie účinky" stále nie sú jednotné; a hoci počet "užívateliek" botulotoxínu stále rastie, jeho budúcnosť je otázna.

Červeným bodkám predíde laser.
Na červené bodky v oblasti bikín alebo podpazušia je najlepšie zaútočiť prevenciou, čiže laserovou depiláciou, ktorá ničí vlasové cibulky a po viackrát opakovaných zákrokoch zbaví chĺpkov s definitívnou platnosťou. Týmto spôsobom sa, samozrejme, možno zbaviť aj chĺpkov nad hornou perou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.