Vytlačiť túto stránku

Kozmetické fámy?

Napísal femme 26. október 2018

Krása ide cez žalúdok... Studená voda sťahuje póry... Stres urýchľuje starnutie pleti... Ranné čistenie pleti škodí... Osem pohárov vody denne nahradí kozmetiku...

face lady 021017

Krása ide cez žalúdok... 

Spôsob stravovania preukázateľne ovplyvňuje stav tela i duše, a tým aj stav pleti a celkový vzhľad. Preto sa vyplatí nepokladať za "babské povedačky", že pri akné je dobré konzumovať mango, mrkvu a kapustu (obsahujú betakarotén, meniaci sa v tele na A-vitamín, ktorý zlepšuje stav mastnej pleti); ...že pri lámajúcich sa nechtoch a vädnúcej pleti treba raňajkovať ovsené vločky (obsahujú kremík, ktorý posilňuje nechty a elastické vlákna v pokožke); ...že pri popraskaných perách je vhodné dať si na olovrant mlieko, syr alebo makrelu (sú to potraviny bohaté na vitamín B2, ktorý hojí suché, bolestivé kútiky úst a sceluje pokožku pier); ...že červené oči "lieči" lesné ovocie a zelený čaj (oboje dodáva telu živiny, ktoré posilňujú cievne steny); ...že pri drobných nečistotách pleti pomáhajú jogurty a kysané mliečne výrobky (pretože obsahujú baktérie chrániace črevá pred infekciami a napomáhajú tráveniu)...

Studená voda sťahuje póry...

Rozšírené póry sú dané buď geneticky, alebo vzniknú ako dôsledok nedostatočného čistenia či nesprávneho ošetrovania pleti. Studená voda pokožku iba napne, čím sa póry opticky zmenšia. 

Rozšíreným pórom možno predchádzať pravidelným hĺbkovým čistením pleti, ktoré bráni usadzovaniu mazu a nečistôt v póroch, a tým aj ich rozťahovaniu. Stiahnutie pórov na "dobu určitú" možno dosiahnuť prostredníctvom prípravkov s ovocnými kyselinami a retinolom (okrem toho, že póry vyzerajú menšie, vniká do nich aj menej nečistôt).

Stres urýchľuje starnutie pleti...

Podľa odborníkov stres okráda pleť o C-vitamín, ktorý pomáha pri tvorbe (pre pleť veľmi dôležitého) kolagénu. Pri nedostatku vitamínu C pleť stráca pružnosť a vrásky sa do nej vrývajú stále hlbšie.

Ranné čistenie pleti škodí... 

Ako sa hovorí "stredná cesta, zlatá cesta" alebo "všetko s mierou". Platí to aj pre čistenie pleti, zvlášť, pokiaľ ide o pleť suchú a citlivú. V jej prípade treba aplikovať kompletné večerné čistenie a ráno stačí použiť iba ľahké pleťové tonikum na osvieženie. Mastnú pleť je vhodné čistiť aj ráno.

Osem pohárov vody denne nahradí kozmetiku...

Dodržiavanie pitného režimu pleti určite prospieva, ale nahradiť výživu pleti "zvonku" nemôže. Každá pleť potrebuje nutne ochranný (premasťujúci) krém a od určitého veku výživný krém. (Samozrejme, od pleťových krémov nemožno očakávať zázraky, ktoré bývajú popisované na obale... Pravidelne krémovaná pleť však vyzerá pestovanejšie a sviežejšie.)