Príčiny vzniku vrások

Vznik vrások je prirodzenou súčasťou starnutia, ktoré ovplyvňuje naša genetická výbava po našich predkoch, starostlivosť o pleť, zlozvyky, choroby, pitný režim ako aj životospráva. 

face lady 021017

Čo môžeme ovplyvniť 

Vekom koža stráca na elasticite, čo sa prejavuje jemnými linkami na tvári, ktoré sa postupne prehlbujú. Stav pleti zhoršujú aj naše zlozvyky, ktorých sa môžeme najľahšie zbaviť. Mali by sme našej pokožke dopriať každodenné prekrvenie, pravidelným fyzickým pohybom v trvaní 30 minút. Pleť potrebuje vitamíny, minerály, ktoré získame zo stravy bohatej aj na vlákninu a kvalitné bielkoviny. Pozor na cukor v strave, ktorý okrem iného spôsobuje starnutie kože. Pri nadbytku glukózy v pokožke sa poškodzuje kolagén, pleť sa stáva zvädnutá s poruchami kožnej štruktúry. K starnutiu kože prispieva aj nevhodná úprava potravín – vysmážanie a grilovanie. 

Vyvarujte sa nadmernému slneniu. Ak sa len predsa neviete vzdať opaľovania, používajte ochranné opaľovacie krémy minimálne s ochranným faktorom 30 (pre svetlú pleť aj s vyšším faktorom). Podľa dermatológov, prvý najčastejší typ zvráskavenia kože pochádza z chronického poškodenia slnkom. Opaľovanie vedie k strate kolagénu a elastínu, čo má za následok zvráskavenie kože. Naviac, nadmerné slnenie zvyšuje riziko vzniku melanómu – rakoviny kože. 

Znečistené životné prostredieprispieva k poškodeniu pleti voľnými radikálmi. Z dermatologických štúdií vyplýva, že ženy z mestského prostredia mali viac vrások a stareckých škvŕn v porovnaní so ženami z vidieckého prostredia. Dermatológovia odporúčajú mestským ženám pravidelnú očistu tváre každý večer pred spánkom. Ženy na vidieku sú zase ohrozované viac slnečným žiarením.

Počas spánku sa z nášho tela vylučujú toxíny. Nedostatok spánku( menej ako 8-6 hodín) prispieva k výskytu vrások, pretože mení prirodzené pH pokožky a znižuje schopnosť kožných buniek udržovať vodu. 

Kortizol, ktorý znižuje schopnosť pokožky udržovať vlhkosť , sa vylučuje počas stresových situácií. Zároveň sa počas stresu zvyšuje hladina cukru v krvi, poškodzuje kolagén a elastínové vlákna v pokožke. 

Zlozvyky

Fajčenie je príčinou vzniku vrások. Nikotín v cigaretách  spôsobuje zúženie krvných ciev v koži a tým je pleť náchylnejšia k tvorbe vrások, pretože dôležité živiny sa nedokážu dostať do povrchovej vrstvy kože (epidermus).

Grimasy, žmúrenie, mračenie

Vyššie spomenuté neprirodzené výrazy a pohyby tváre sú výsledkom svalovej kontrakcie a pohybov svalov, ktoré spôsobujú, že bunky sa stáčajú a vytvárajú vrásky. Nositeľky dioptrických okuliarov, ak majú pocit žmúrenia, mali by si dať skontrolovať zrak.  Proti žmúreniu pomáhajú pri silnom slnku slnečné okuliare. Na záver, pozor na slamky v limonádach, zbytočne prispievajú k výskytu hlbších vrások v okolí pier. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.