Vytlačiť túto stránku

I pravé perly môžu byť cenovo dostupné

Napísal KČ 12. máj 2017

Perla je dielo prírody a už pohľad a jemný dotyk prezradia, prečo je ich cena taká, aká je. Každá je jedinečná, každá je ťažko objavená a získaná. Za ich výnimočnosťou stojí predovšetkým jedinečný vzhľad, prírodný materiál, ale nepochybne aj ručné spracovanie, ktoré vyžaduje trpezlivosť, talent a cit každého zlatníka

pr buka 1200x800

Je to drahokam, ktorý patrí k ženám od pradávna

Prírodné morské perly sa prevažne predávajú na aukciách. Sú nesmierne vzácne a drahé. Najcennejšie sú južné morské perly. Kultivované, umelo pestované morské perly sú lacnejšie a dostupnejšie. Sladkovodné perly, či už jazerné, rybníkové alebo riečne, sú najdostupnejšie. Je to spôsobené aj tým, že mušle, ktoré ich produkujú dokážu naraz vytvoriť až 50 perál. Sú menšie ako morské, ale ich lesk je naopak veľmi kvalitný.

Kvalita perál sa posudzuje podľa ich veľkosti, tvaru, lesku, kvality povrchu a perlete. Hodnota perly nemusí byť vždy len finančná. O najznámejšej perle La Peregrina koluje legenda, že otrok, ktorý ju v 16. storočí vylovil, za ňu dostal od svojho pána slobodu. Kráľovské rody s obľubou používali perly ako dary. V súčasnej dobe je veľké množstvo vzácnych perál v súkromných zbierkach neznámych zberateľov.

Pravé perly dokážete spoznať jednoduchým trikom. Prejdite po nich zubami. Pokiaľ cítite nerovnosti a hrbolčeky, tak sú pravé. Pokiaľ sú celé hladké či dokonale guľaté, máte v rukách nepravé perly. Umelé perly spoznáte aj podľa lesku, ten totiž pri nepravých perlách pripomína sklo.

A kedy je správna príležitosť na obdarovanie drahej osoby perlami? Vhodnú príležitosť si môžete nájsť každý deň. Chcete výnimočné Vianoce, zamilovaného Valentína či darček ku Dňu matiek? Impulzom však môže byť i napríklad vďačnosť.

Viac inšpirácii nájdete na  https://www.buka.sk/.