Čo je prírodné (II.)

Nič nie je dokonalé a platí to, samozrejme, aj pre takzvanú prírodnú kozmetiku. V čom spočívajú jej plusy a v čom mínusy? Čítajte ďalej, dozviete sa viac...

>> Móda >> Aktuálne >> Čo je prírodné (II.)

Ošetrujúce krémy a mlieka pomáhajú premasťovať a zvlhčovať pleť, inými slovami pomáhajú udržiavať pleť sviežu a vláčnu. V prírodnej kozmetike sú touto úlohou poverené rôzne výťažky z rastlín a rastlinné oleje.
PLUS: Základ biokrémov tvorí olej z mandlí, olív alebo avokáda. Všetky tieto oleje sú podobné kožnému tuku, a preto (na rozdiel od silikónu a parafínu, ktoré tvoria základ syntetických krémov), nezostávajú na povrchu pokožky, ale prenikajú do jej hlbších vrstiev. Kozmetickým hitom súčasnosti sa stali prírodné oleje, ktorými možno ovplyvňovať konkrétne problémy pokožky, napríklad olej z mrkvy, jazmínu, divokej ruže...
MÍNUS: Krémy a mlieka s vysokým obsahom prírodných olejov potrebujú dlhší čas na vstrebávanie a pretože neobsahujú konzervačné látky (respektíve obsahujú minimálne množstvo konzervačných látok), majú pomerne krátku, len niekoľkomesačnú trvanlivosť.

Dezodoranty sú prípravky ovplyvňujúce potenie alebo charakter potu. Dezodoranty na syntetickej báze uzatvárajú kožné póry a tým znižujú produkciu potných žliaz. Prírodné dezodoranty majú inú úlohu: znižujú hodnotu pH na koži, čím bránia, aby sa pot rozkladal a zapáchal.
PLUS: Dezodoranty prírodného charakteru nenarúšajú prirodzený proces potenia, sú voči pokožke ohľaduplné a nevyvolávajú zápaly potných žliaz. K dobru biodezodorantov možno pripísať aj fakt, že nenechávajú na bielizni a bielych odevoch žlté stopy.
MÍNUS: Prírodné dezodoranty si dokážu poradiť iba s potením, ktoré je v normále. V prípade, že na ich konzerváciu bol použitý alkohol (a neobsahujú upokojujúce zložky), môžu podráždiť pokožku a páliť.

Parfumy sú našou "voňavou vizitkou" a patria k tzv. ženským radostiam. Parfumy syntetického charakteru sú lacnejšie a v istom zmysle ohľaduplnejšie k prírode. Drahé prírodné parfumy, ktoré sú vyrábané predovšetkým z éterických olejov, vedú k obrovskej spotrebe prírodných surovín, pretože na výrobu niekoľkých kvapiek éterického oleja je potrebných niekoľko kilogramov danej suroviny.
PLUS: Prírodné parfumy majú v porovnaní so syntetickými oveľa výraznejší účinok na pocitové centrum v mozgu a ich celkový efekt je výraznejší. Pri častom používaní nemajú škodlivý vplyv na organizmus.
MÍNUS: Paleta parfumov, ktoré sú vyrábané z prírodných éterických olejov, je z logických dôvodov pomerne úzka. Prírodné parfumy tiež zvyšujú riziko alergických reakcií pokožky.

Čistiace kozmetické prípravky (šampóny, mydlá, sprchovacie gély, peny do kúpeľa) zbavujú telo rôznorodých nečistôt; problém syntetických čistiacich prípravkov spočíva v tom, že to robia príliš dôkladne, čo zvyčajne vedie k vysušovaniu.
PLUS: Čistiace kozmetické prípravky na prírodnej báze (cukru, kokosového oleja, hrachových proteínov, ílovitej hliny rassoul) nasávajú nečistoty a zvyšky ošetrujúcich kozmetických prípravkov veľmi šetrným spôsobom, bez toho, aby vlasy a pokožku vysušovali.
MÍNUS: Prírodné čistiace prípravky nepenia tak "vášnivo" ako syntetické a môžu vyvolávať dojem nedostatočného čistiaceho účinku; neponúkajú ani žiarivé farby svojich chemických konkurentov a v prípade vlasov môžu spôsobovať elektrizujúce poletovanie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.