Svet parfumov

Vône majú veľkú, takmer magickú silu - dokážu nás radostne, melancholicky či slávnostne naladiť alebo aj rozladiť...

Nos nezabúda - na mydlovú vôňu detstva, na machovú vôňu starého parku, kde sa odohrávali naše prvé ľúbostné schôdzky, na parfum, ktorý sme používali kedysi dávno na dovolenke alebo na svadobnej ceste... To všetko ovplyvňuje spontánny výber vône; a pravda je taká, že najlepšie nám vonia to, čo nás osloví v prvom pláne, ihneď.

Svoju úlohu pri výbere vôní zohrávajú aj národné zvláštnosti, podnebie a záujmy, ktoré vyplývajú z určitých spoločensko-kultúrnych okolností. Napríklad britská lady má preukázateľne iné "voňavé záľuby" ako temperamentná Španielka. Mnohé krajiny si preto vyvinuli vlastnú paletu vôní. Najväčšiu tradíciu majú vône francúzske - veľké množstvo vôní začalo svoju víťazoslávnu púť okolo sveta práve v Paríži. "Voňavá francúzska klasika" to je "SHALIMAR" od Guerlaina (pre ktorého boli veľkým vzorom orientálne vône), "NO 5" od Chanel alebo elegantná "MISS DIOR". Pre francúzske vône je charakteristické, že rozvíjajú svoju podstatu pozvoľne - konečná podoba vybranej vône vzniká až po splynutí s konkrétnou vôňou pokožky, a to nie hneď, ale po určitej dobe.

Celkom iné sú americké parfumy - sú jednoznačné a priame. Američanky obľubujú výrazné vône, ktoré dlho vydržia a v priebehu dňa sa nemenia; parfum tu nie je luxusný doplnok, ale súčasť dôkladne premysleného vzhľadu. Typickým americkým parfumom (obľúbeným aj u slovenských žien) je "CHARLIE" od firmy Revlon alebo Kleinove parfumy "ETERNITY" a "OBSESSION".

Talianska parfuméria svoj výraz ešte stále hľadá, ale cesta je to zaujímavá. Charakterizujú ju nenápadné, ležérne vône, ktoré majú "čosi", ako talianska móda a taliansky dizajn celkovo. Taliansky svojráz reprezentuje napríklad známa "VENEZIA" od Laury Biagottis alebo "LA DOLCE VITA" od Dolce & Gabana.

Do popredia záujmu sa derú aj niektoré značky nemeckých parfumov, cítiť však u nich závislosť na parfumoch francúzskych. V krajine mysliteľov a básnikov, povestí a mýtov majú úspech predovšetkým nežné, romantické vône ako je "TOSCA" od Muelhens. Jil Sander alebo Joop zasa vytvorili vône pod silným kultúrnym vplyvom USA.

A ako kupovať parfum?

1. Jednorázovo vyberajte najviac medzi tromi vôňami, inak váš nos stratí schopnosť rozlišovať jemné voňavé odtiene.
2. V rámci širšieho rozhodovania naneste vždy vône na papierové prúžky.
3. Vônu z užšieho výberu vyskúšajte na zápästí, v mieste intenzívneho pulzovania krvi. Nechajte ju pôsobiť asi hodinu a potom sa rozhodnite.
4.Parfum pri bežnom používaní nanášajte vždy na miesta, kde krv intenzívne pulzuje pod povrchom pokožky - na krk, do zhybov rúk, dekoltu a podkolennej jamky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.