Čo je to krása? (V.)

Túto otázku si kladie v knihe Žena & krása jedna zo svetom uznávaných krásavíc - Sophia Lorenová. Odpoveď na ňu stojí za pozornosť.

>> Móda >> Aktuálne >> Čo je to krása? (V.)

...Som si istá tým, že žena nemôže byť krásna bez vnútornej rovnováhy, bez schopnosti prijať samú seba v takej podobe, akú má. Sebavedomie, o ktorom som už hovorila, je jedna vec - prostredníctvom neho sa predstavujeme svetu; a vyrovnanosť je druhá vec - prostredníctvom nej sa predstavujeme sebe a svojim blízkym. Na otázku, v čom spočíva najväčšie tajomstvo krásy, preto odpovedám: Okrem sebavedomia a disciplíny vo vnútornej rovnováhe, inak povedané, vo vnútornej harmónii, čiže v "mierovej zmluve so svojim vnútrom"... Táto vnútorná harmónia vzniká predovšetkým z malých životných potešení a dosahovania postavených cieľov. K vnútornej harmónii významne prispieva i schopnosť povedať svetu nie(!) a trvať si na svojom.

Mám rada americké príslovie: "Take it easy." Pri mojej vrodenej netrpezlivosti mi veru má čo povedať. Primeraný životný nadhľad však človek dosiahne len vtedy, keď vie, že sa môže na seba spoľahnúť, keď si dôveruje a má sa rád. Dobrý vzťah k vlastnej osobe ale nevznikne sám od seba, treba na to vynaložiť určitú námahu. Keby som nebola herečka, asi by som bola učiteľka alebo sekretárka, ale s istotou viem, že všetko, čo by som robila, by bolo s maximálnou sústredenosťou a snahou vymaniť sa z priemeru. Patrí to k môjmu životu. Tí, čo ma poznajú vedia, že o všetko, čo mám - o kariéru i deti - som musela náramne usilovať. Oboje je výsledkom veľkého boja...

K vnútornej vyrovnanosti celkom určite patrí aj priateľstvo a hlboká osobná viera. Som presvedčená, že každý z nás potrebuje k plnohodnotnému životu priateľstvo. Ja osobne však mám iba dva skutočné priateľské vzťahy a tie majú pre mňa nesmiernu cenu. Ľudia si podľa mňa často zamieňajú priateľstvo a známosť - no človek nemôže udržiavať dôverný uspokojujúci vzťah s mnohými ľuďmi, nanajvýš s dvomi či tromi; pričom známych možno mať celé desiatky... Vyrovnanosť mi dáva i viera v mimoosobnú silu, spojenie s duchovnou silou mimo mňa. Nie je to náboženská viera, nemodlím sa k bohu, neprihováram sa nebesám a neverím, že moje problémy za mňa niekto vyrieši; ale snažím sa robiť veci správne a najlepšie ako viem.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.