Vytlačiť túto stránku

Diétne triky

Napísal femme 09. november 2018

Prestávate rozlišovať hlad a túžbu po jedle? Máte stravovacie zlozvyky, ktorých sa chcete zbaviť? Vyskúšajte niekoľko diétnych trikov.

ilu vaha 0917

1. V priebehu dňa nehladujte.
Nemôžete pre svoj diétny program urobiť nič horšie, ako celý deň (alebo polovicu dňa) hladovať. Prax totiž dokazuje, že odmietanie normálneho jedla vedie k večernému "obžerstvu", ktoré ladným krivkám rozhodne neprospieva. Predísť nezriadenej večernej hostine (pri ktorej človek zje aj to, čo by ho inak nezlákalo) však nie je až také ťažké: stačí si v priebehu dňa dopriať aspoň tri diétnejšie jedlá a v žiadnom prípade nevynechávať "večeru o pol šiestej", ktorú môže tvoriť napríklad ľahká zeleninová polievka alebo ovocný šalát, prípadne nízkotučný dezert a bylinkový čaj.

2. Nezabúdajte na raňajky.
Výživné raňajky s primeranou dávkou proteínov a vlákniny umožnia organizmu prežiť deň bez zbytočných výkyvov, vrátane nadmernej či obsesnej chuti na jedlo. Kto vstáva ráno s časovou rezervou, vytlačí si čerstvú šťavu z ovocia, následne si dá polhodinovú prestávku a až potom sa naraňajkuje, urobí pre svoju celodennú rovnováhu ešte viac.

3. Odolajte sladkému po hlavnom jedle.
Máte po obede chuť ešte na "niečo"? A malo by to byť "niečo sladké"? Vymýšľate(!); váš žalúdok k spokojnosti už nič nepotrebuje, iba sa vám nechce vstať od stola a nasadnúť na rozbehnutý kolotoč povinností. V takejto situácii vám celkom postačí studený čaj s citrónom.

4. Vymeňte čokoládu za ovocie.
Podľa prieskumov má asi tridsať percent ľudí "popoludňajšiu chvíľku slabosti", v rámci ktorej by najradšej zjedli celú tabuľku čokolády alebo vypili šálku riadne sladkej kávy a podobne. Pokiaľ k nim patríte aj vy, skúste (zvlášť teraz, v letnom období hojnosti) nahradiť umelý cukor prirodzeným a skonzumovať namiesto čokolády broskyne, hrozno či melón.

5. Vyhýbajte sa "kalorickým vôňam".
Pri diétnom programe sa vyplatí nechodiť po meste plnom chuťových lákadiel s prázdnym žalúdkom. Treba sa tiež vyhýbať prostrediu s omamnými vôňami, ktoré takpovediac chutia (predajniam chleba a pečiva...). Ako poistku pre prípad "núdze" sa odporúča nosiť (hoci aj v kabelke) menší banán.

6. Nespájajte sledovanie televízie s jedlom.
V jednej ruke obložený chlebík, v druhej ruke diaľkový ovládač, na stolíku coca-cola... Pohoda, ktorú za krátky čas ukončí znechutený pohľad do zrkadla... Keďže zlozvyk "oči na obrazovke, v ruke niečo na zahryznutie" sa vykoreňuje ťažko, treba mu radšej predísť - napríklad zavedením "nemenného televízneho menu", ktoré bude tvoriť niekoľko druhov ovocného čaju.