Čo je to krása?

Túto otázku si kladie v knihe Žena & krása jedna zo svetom uznávaných krásavíc - Sophia Lorenová. Odpoveď na ňu stojí za pozornosť.

>> Móda >> Aktuálne >> Čo je to krása?

Celý život som pracovala v oblasti, kde je cena krásy vysoká. Nutnosť byť "profesionálne" krásna, ma mnohému naučila a myslím si, že moje skúsenosti môžu pomôcť aj iným ženám.Nechcem však hovoriť o tom, aké šaty si má žena obliecť a aké očné tiene má použiť, aby bola krásna; nemám v úmysle hovoriť o kozmetike, diéte či cvičení. Chcem poukázať na iné skutočnosti, ktoré robia ženu krásnou.
Vo veku dospievania je každá budúca žena uchvátená mejkapom a účesmi. Je to nový svet, priestor pre prebúdzajúce sa ženstvo. Časom sa ale situácia mení a krása dostáva iný obsah - stáva sa menej prvoplánová. Je sofistikovanejšia.

Som presvedčená, že technické prostriedky krásy (uznávam ich dôležitosť) slúžia iba na vylepšenie a netvoria základ krásy. Moje ponímanie krásy je jednoduché a zložité zároveň: krása nie je daná vzhľadom, ale mysľou. Z toho vyplýva, že ak sa žena naučí používať svoju myseľ tak dobre, ako pudrenku, môže sa stať naozaj krásnou.
Že je krása hodnota, o tom niet pochýb. Žijeme vo svete, ktorý oceňuje a odmeňuje tých, ktorí sú krásni. Môže sa to zdať nefér, kým nepochopíme, čo krása skutočne je. Fotografi a novinári mi neraz vraveli, že moje ústa sú priveľké, môj nos pridlhý, pery príliš hrubé, ale všetko dohromady tvorí celok, ktorý je krásny. Nehovorím to v snahe pochváliť seba samú, ale chcem tým demonštrovať, že krása neexistuje ako ideál. Krása je niečo iné, než len dlhé vlnité vlasy a mandľové oči, je to niečo viac. Aj keď to mnohým môže znieť nudne a mravoučne alebo ako určitý druh útechy, ktorú poskytuje matka svojej nepeknej dcére, tvrdím (po mnohoročných skúsenostiach v prostredí posadnutom krásou), že je to tak - krása je niečo viac, než len výtvarná dokonalosť črt a telesných oblín.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.