Vytlačiť túto stránku

Test: Ste mučeníčkou?

Napísal femme 09. jún 2019

Presnejšie povedané, ste "mučeníčkou lásky"? Vzdávate sa v mene lásky sebaúcty, dôstojnosti, celistvosti a vlastných názorov na život? Otestujte sa.

Na každé z uvedených tvrdení odpovedzte jednou z možností a pripočítajte si príslušný počet bodov:

Takmer vždy - 0 bodov

Zvyčajne - 4 body

Príležitostne - 8 bodov

Výnimočne alebo nikdy - 10 bodov

1. Skôr, ako svojho partnera o niečo požiadate, dlho zvažujete ako a kedy mu to povedať a intonujete to takmer previnilo.

2. Ak máte svojho partnera hodnotiť negatívne, cítite strach a máte výčitky svedomia.

3. Domnievate sa, že musíte okolo svojho partnera chodiť po špičkách, aby sa nerozčúlil alebo nedal najavo nespokojnosť s vašim správaním.

4. V prítomnosti cudzích ľudí máte väčšie sebavedomie a výraznejší pocit sebaúcty ako v prítomnosti svojho partnera.

5. Ste presvedčená, že váš partner by vám mal prejavovať viac pozornosti a rešpektu.

6. Čím viac je k vám partner nepríjemnejší, tým viac ho ospravedlňujete a snažíte sa ho získať prejavmi lásky.

7. Cítite, že jedna strana vo vašom partnerskom vzťahu dáva stále viac a tá strana ste vy.

8. Pred blízkymi či priateľmi veľmi často ospravedlňujete správanie svojho partnera a svoju životnú situáciu.

9. Máte dojem, že musíte neustále a vyčerpávajúcim spôsobom svojho partnera presviedčať o svojich právach na pochopenie, rovnosť a slobodu.

10. V situáciách, keď sa k vám partner správa ako k rádioaktívnemu odpadu sa cítite byť bezmocná a hneváte sa sama na seba.

HODNOTENIE

80 - 100 bodov
Výborne! Nie ste nijakou "mučeníčkou lásky". Naopak, vyžadujte minimálne toľko, koľko dávate. Nikdy by ste nepoložili na oltár partnerského vzťahu vlastné ja a nekráčali životom s výrazom postáv antických tragédií, len aby bol "niekto" spokojný. Vás jednoducho nemožno ovládať a agresívni, sebeckí slabosi si vo vzťahu s vami nepríjemne narazia nos.

60 - 79 bodov
Prežívate síce bez väčších škrabancov na duši, ale spokojná so svojím partnerským vzťahom a životom nie ste. Ruku na srdce: ľahko sa vzdávate svojich práv a akceptujete kompromisy, hoci slúžia výhradne pohodliu vášho partnera. Mali by ste viac milovať samú seba, byť si vedomá svojich tromfov a nežiť v strachu z rozpadu partnerského vzťahu. Alebo si myslíte, že máte sedem životov "ako mačka" a obetovať jeden z nich nie je žiadna strata?

40 - 59 bodov
Ste v pozícii "handry na podlahu". Prečo? Máte vôbec nejakú sebaúctu? Alebo ste masochistka? Obetovali ste láske všetko rozumné a zdravé, čo vo vás je. Nemáte nijaký rešpekt partnera ani blízkeho okolia a váš životný pocit je rovnako NIJAKÝ... Porozprávajte sa o svojej sitácii s fundovaným psychiatrom alebo psychológom. Čím skôr, tým lepšie.

0 - 39 bodov
Vo vašom prípade už možno apelovať listinou základných ľudských práv a slobôd. Pri všetkej úcte, vy musíte byť slepá. Alebo aspoň farboslepá, keď okolo vás blikajú všetky červené svetielka a vy nič. Možno, že máte nejakých pštrosích predkov a hlava v piesku vám umožňuje prežiť (či skôr "preživoriť"), ale má takýto prístup k vlastnému životu nejaký zmysel? Ste "profesionálna mučeníčka", a keď sa okamžite nespamätáte a nevyhľadáte pomoc odborníkov, budete trpko ľutovať.

1 Komentár