Vytlačiť túto stránku

Komunikácia

Napísal femme 30. jún 2008

Človek žije v spoločnosti iných ľudí, určitým spôsobom je od závislý a toho predurčuje k tomu, aby sa s nimi dorozumel čiže komunikoval.

>> Móda >> Aktuálne >> Komunikácia

Dorozumievať sa – komunikovať môžeme slovami, intonáciou, rýchlosťou jazyka, gestami, pohybmi tela, očami, podaním ruky, titulmi na vizitke, postavou alebo "imidžom" a pod. Komunikácia je nutnosť, keby nebola došlo by k chaosu a nezabúdajme, že táto schopnosť nie je len výsadou ľudí. Spolu sa dorozumievajú aj sociálne žijúce zvieratá pomocou pachov, zvukov a gest.

Verbálna a neverbálna komunikácia
Gestami a mimikou môžeme slovný prejav zvýrazniť, ilustrovať, ale tiež spochybniť. Zaujímavé je, že uprednostňujeme "reč tela" v prípade, keď verbálna informácia je v rozpore s neverbálnym prejavom. V takomto prípade ide o iracionálne rozhodnutie podmienené vnútorným pocitom ktorý nás vedie. Niekedy sa na verbálnu komunikáciu dá použiť známy slogan - papier znesie všetko. Klamať alebo zahmlievať v neverbálnej komunikácii je o niečo ťažšie. Dá sa sčasti naučiť kontrolovať svoje gestá a mimiku, ale po niekoľkých minútach človek skĺzne k "pravdivej" gestikulácii.


Dorozumievanie neznamená len predávať informácie, každé vyjadrenie je súčasne správou o sebe, momentálnom rozpoložení a signálom k nejakej akcii. Na komunikáciu pôsobia osobnostné faktory: genetická informácia, prostredie, rôzne záujmy a názory, práca. Mimo osobnostných faktorov pôsobia na komunikáciu aj iné vonkajšie vplyvy (šum, pach, chudobná slovná zásoba, nahluchlosť a pod.). V náš prospech bude, ak si uvedomíme pri komunikácii tieto problematické vplyvy, ktoré sa nedajú odstrániť a uľahčíme si tým samotné dorozumievanie.
Nesmieme zabudnúť na jednu dôležitú vec – čo bolo raz už vypovedané, môžeme dodatočne opraviť alebo vysvetliť, ale nemôžeme to vziať späť. Preto je namieste uvedomiť si, že výroky ktorými môžeme niekomu alebo sebe ublížiť vždy dôkladne zvážime.