Depresie útočia

Máte zlú náladu, ktorá prichádza aj odchádza a zároveň sa necítite dobre? Takéto príznaky ukazujú na slabú depresiu, ktorá vyvoláva zmeny v životnom štýle.

Odborná verejnosť rozoznáva niekoľko typov depresie. Pri ľahkých typoch depresie nie je nutná liečba liekmi a stačí psychoterapia, ale u miernych a ťažších/hlbokých typoch sa už predpisujú lieky. Intenzita trvania depresie je individuálna od jej typu, môže byť trvalá alebo nárazová. Niekedy sa spája aj s inými príznakmi.

Pri ľahkej depresii platí, že vzniká dôsledkom stresovej situácie. Depresia sa prejaví a postupne odíde, sprevádza ju zlá nálada a úzkosť. V takýchto prípadoch je vhodná zmena života prípadne psychoterapia.

Neurotické depresiePri takomto stave máva pacient lepšie a horšie dni. Depresívny stav sa spravidla zhoršuje večer s čím súvisia aj problémy so zaspávaním a kvalitou spánku.

Krátkodobá depresia Pri tomto type sa vyskytujú intenzívne depresívne stavy pretrvávajúce len niekoľko dní. Zväčša je spôsobená nejakou stresovou udalosťou, ako je strata zamestnania. V tomto prípade pomôže podpora okolia, zvládanie stresu a praktické kroky k nastoleniu duševnej rovnováhy. SAD – sezónne emočné poruchy sa objavujú pravidelne v určitú ročnú dobu. Prejavuje sa dôsledkom poklesu hladiny denného svetla. Trpia nimi senzitívni ľudia citlivý na zmeny a prejavuje sa napríklad stálou potrebou spánku a únavy.

Monopolárna depresia je termín pre druh depresie, ktorá sa prejavuje trvalou zlou náladou, pri zrýchlenej depresii pacient trpí nepokojom, starosťami a úzkosťami.

Mierna depresia sa prejavuje pretrvávajúcou špatnou náladou, ku ktorej sa pripájajú aj telesné príznaky. V takýchto prípadoch je nutná lekárska liečba.

Endogénne depresie vznikajú bez zjavnej príčiny, bývajú intenzívne a prejavujú sa telesnými príznakmi. Telesné príznaky: strata chuti do jedla, úbytok hmotnosti, skoré rané vstávanie a s ním súvisiaca zhoršená nálada, nezáujem o sex.

Ťažké/hlboké depresie sú životu nebezpečné ochorenia s intenzívnymi príznakmi. Pacienti trpia telesnými príznakmi, bludmi a vidinami. Liečba býva často spojená aj s hospitalizáciou.

Psychoticke depresie sa často prejavujú telesnými príznakmi a stratou kontaktu s realitou.

Bipolárne depresie – maniodepresívne ochoreniaCharakteristickým rysom pri tomto ochorení je striedanie obdobia s dobrou náladou a špatnou. Tie sa môžu prejavovať ľahkou až ťažkou depresiou. V manickej fáze – obdobie pokoja, sa cíti pacient plný energie, rýchlo rozpráva a prežíva pocit plný nápadov a myšlienok. Pritom sa mu vytráca schopnosť úsudku a nezriedka trpí bludmi a vidinami. V depresívnej fáze upadá do stavu, v ktorom nie je schopný aktivít, spravidla sa utiahne do seba a preč od ľudí.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.