Vytlačiť túto stránku

Déjà vu

Napísal femme 11. máj 2017

Už ste určite zažili  intenzívny pocit „videného“ či „počutého“ okamihu... Zaujímavé je, že videné nemusí byť iba to,  čo človek pravdepodobne zažil, existujú totiž dva podobné javy.

deja vu 1200x700

Jamais vu – „nikdy nevidené“ je pravý opak „ už videného“. Pri tomto jave človek zažíva pocit, že situáciu nikdy nezažil, aj keď sa to skutočne stalo. Nejedná sa o amnéziu, ale krátkodobý  pocit neznámeho. Šoférujeme napríklad po známej ulici, a na moment sa nám zazdá, že ju nepoznávame, aj keď racionálne chápeme, že sme tu boli.

Presque vu – „takmer videné“, najčastejšie ho zažívame, keď si nevieme spomenúť  na konkrétny výraz s pocitom blízkosti hľadaného slova.  Jedna z hypotéz hovorí o blokovaní slov príbuzného znenia, ktoré sú v mozgu uložené vedľa seba. 

Psychologický termín Déjà vu prvýkrát použil francúzsky psychológ Émile Boirac roku 1876. Tento jav sprevádza pocit neobyčajnosti a tajomna. Zažívajú ho rovnako muži aj ženy a najčastejšie sa objavuje u ľudí medzi 15. a 25. rokom, potom jeho výskyt klesá. Väčšina odborných štúdii dáva pocit prežitého do súvislosti s hipokampom. Preto bol výskumu zameraný na mozog a hlavne jeho časť hipokampus, ktorý patrí do limbického systému a hrá dôležitú úlohu pri konsolidácii informácií z krátkodobej pamäti do dlhodobej pamäti a priestorovej orientácie. Zo štúdií vyplýva, že pocit déjà vu zažívajú viac vzdelané osoby a ľudia, ktorí často cestujú. Rovnako sa častejšie objavuje u ľudí, ktorí prežívajú pocit stresu . Ďalší tím vedcov z univerzity St. Andrews vo veľkej Británii našiel spôsob ako jav podobný skutočnému pocitu zažitého umelo vyvolať. Dobrovoľníkom bola meraná  mozgová aktivita pomocou magnetickej rezonancie. Na rozdiel od predchádzajúcich názorov zistili, že aktivita pri déjà vu vychádza z čelného laloku – centra pre rozhodovanie. Ak to zhrnieme, stále je záhadou ako,  a prečo tento jav vzniká.