Pozor, narcis!

Krásavec Narcis sa zamiloval do svojho obrazu na vodnej hladine tak, že sa nedokázal od neho odtrhnúť. Márnou túžbou zomrel...

narcis 1200x700

Máte novú lásku s veľkým L, ktorá vedie k čiastočnej slepote, čiastočnej hluchote a automatickej zámene významov? Počkajte na stav vytriezvenia a nerobte žiadne životné rozhodnutia. Život sa totiž neskladá iba z darčekov, výletov a luxusných večerí; za dokonalosťou prvých spoločných dní a týždňov sa môže skrývať stále častejšie sa u mužov objavujúci komplex narcizmu.
Kým dni plynú v rovine sviatkov a vy, žiariaca obletujúca hviezda, zvyšujete žiaru svojho milovaného, je všetko v poriadku. No v okamihu, keď sa z vašich očí stratí zmagnetizovaná fascinácia a uvedomíte si svoje ja (nedajbože ho budete chcieť aj presadiť!), nastane koniec - pôsobivý, šarmantný muž sa zmení na malicherného primitíva a láska s veľkým L sa ocitne v troskách. Taký býva (v stručnosti) vývoj vzťahu s mužom, ktorý je zahľadený výhradne do seba, vytvárajúc okolo seba svet z prvkov zvýrazňujúcich jeho "dokonalosť".

Typické znaky narcizmu.

1. Infantilnosť: Ako to, že vám k šťastiu nestačí jeho vlastné šťastie? Ako je vôbec možné, že sa v priebehu dňa zaoberáte aj niečím iným, než úvahami o tom, ako mu po návrate domov urobiť radosť...? Spýtali ste sa ho, či zmena vášho rytmu dýchania bude vyhovovať aj jemu?

2. Strhávanie pozornosti: Narcis pokladá sám seba za stred vesmíru. Ak nedokáže okolie fascinovať a rozosmievať, je tu ešte šanca rozplakať ho alebo priviesť k zúfalstvu - v každej situácii sa možno zviditeľniť, zaskvieť... Na svete predsa existuje len jeden druh radostí a len jeden druh problémov - jeho!

3. Nechápavosť: Vy máte nejaký duševný život? Prácu? Problémy? Načo, keď máte jeho!

4. Krutá ľahostajnosť: Ako životný doplnok nemôžete očakávať, že sa narcis bude zaoberať vašimi pocitmi a starosťami. Vyriešte si ich sama, keď už ich musíte mať! Ale aby vám bolo jasné, aký je váš svet bezvýznamný, naloží vám narcis na plecia aj svoje problémy a prebije vašu negatívnu kartu.
Podľa odborníkov je narcis človek (nemusí to byť len muž), ktorý síce vedome neprodukuje zlo, ale život s ním je neznesiteľný. Patrí preto do kategórie najrizikovejších partnerov - žiarlivcov, vydieračov, alkoholikov...

Tip: Pokiaľ vás narcistické prejavy partnera neodradili a rozhodli ste sa pre jednotné kľúče od bytu (prípadne pre viac), rátajte s tým, že budete žiť "život v tieni" a základom vašej existencie sa musí stať obdiv a chvála, obdiv a chvála, obdiv a chvála... A znova...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.