Vytlačiť túto stránku

Násilie v rodine

Napísal femme 05. september 2016

Je to smutné, ale v skutočnosti sa najviac násilia pácha doma, medzi príslušníkmi rodiny, pričom spravidla ide o násilie partnerov na ich ženách. Násilie sa však nevyhýba ani ostatným príslušníkom rodiny ako sú deti a seniori.

nasilie 1000x652 16

Týranie má rôzne podoby, od telesného napádania, sexuálneho alebo citového zlého zaobchádzania. Násilné prejavy sa nevyhýbajú žiadnej rasovej, etnickej, vzdelanostnej a sociálnej skupine obyvateľstva.

POZNAJTE NÁSLINÍCKEHO PARTNERA
Zo začiatku sú prejavy násilníckeho partnera nenápadne, ktoré sa časom zintenzívnia. Takýto človek sa správna majetnícky, autoritatívne a násilne.

Pozor na partnera, ktorý:
- má sklon k prílišnej žiarlivosti voči vám, ako aj na vzťahy, ktoré máte s rodinnými príslušníkmi a priateľmi.
- vás slovne osočuje, často uráža alebo ponižuje spôsobom, že vám hovorí o vašich fyzických a mentálnych nedostatkoch.
- vám nedôveruje a má nutkanie vás stále kontrolovať.
- sa vám vyhráža ublížením, ak nebude všetko podľa neho.
- pri hneve a hádke je agresívny a ničí predmety, ktoré sú nablízko, alebo vás fyzicky napáda.
- z vlastného agresívneho chovania obviňuje vás.
- po násilnej príhode vám sľubuje, že sa to nikdy nestane.

Muži, ktorí týrajú svoje partnerky, boli vo svojom detstve svedkami zneužívania alebo násilia, prípadne ho zažili. Mnohí z nich pôsobia ako slušní kolegovia a dobrí partneri či rodičia. K násilným epizódam najčastejšie dochádza po požití alkoholu alebo iných omamných látok, ktoré potláčajú schopnosť ovládať sa. V takýchto prípadoch potrebuje obeť podporu blízkych, blízkej priateľky, ktorí budú stáť pri obeti a nasmerujú ju napríklad do poradne na Pomoc obetiam násilia a Centrum nádeje pre tiché obete domáceho násilia.

Deti
Násilie a týranie sa nevyhýba ani deťom. Často sú svedkami agresívenho správania jedného rodiča voči druhému. Násilné správania má na ne ďalekosiahly vplyv, ktorý sa prejavuje stresom. Ten môže narušiť stravovacie návyky a spánok dieťaťa, spôsobiť bolesti hlavy alebo brucha. Môžu sa vrátiť infantilne prejavy cmúľania palca alebo pomočovanie. Iným prejavom stresu z násilia je agresívne a ťažko zvládnuteľné správanie alebo naopak pasivita a uzavretosť. Deti z násilného prostredia často prežívajú depresiu, úzkosť, strach a pocity viny. Mnohí ľudia, ktorí týrajú svoje deti , zažili v detstve podobné traumy. Týranie môže poznamenať vývoj intelektu aj osobnosti dieťaťa, natrvalo ovplyvniť jeho správanie a citový život.

ZNÁMKY NÁSILIA NA DEŤOCH
Opakované poranenia, ktoré nemajú vierohodné vysvetlenie. Jazvy pripomínajúce popálenie cigaretou alebo stopy po elektrickom kábli, a to hlavne na pohlavných orgánoch, prsných bradavkách a na tvári. Zanedbaný výzor. Problémy s učením, nesústredenosť, agresivita, nízka sebaúcta a depresia, ktorá môže vyvrcholiť v samovražedný pokus.

Starí ľudia – obete týrania
Väčšina obetí žije so svojím trýzniteľom preto, lebo sú príliš slabí alebo chorí nato, aby žili sami. Tyranom je najčastejšie ich opatrovateľ, napríklad dospelé dieťa alebo jeho partnerka. Spravidla ide o telesné ubližovanie, slovné zastrašovanie, využívanie finančných prostriedkov obete, zanedbávanie po zdravotnej stránke – odopieranie liekov a zdravotných pomôcok.

ZNÁMKY NÁSILIA NA SENIOROCH
Strach z opatrovníka, utiahnutie sa do seba, úzkosť, dezorientovanosť a depresia. Nevysvetliteľné popáleniny, modriny ako dôsledok častých pádov, jazvy a rezné rany.