Vytlačiť túto stránku

Moje dokonalé online JA

Napísal Partner na úrovni 23. november 2014

V online profiloch robíme všetko preto, aby sme sa ukázali v čo najlepšom svetle. Aj keď to možno myslíme dobre, nie vždy to vyjde.


V prieskume, ktorého sa zúčastnilo 341 respondentov, zistila online zoznamovacia agentúra Partner na úrovni, ktoré profilové prešľapy sú tie najhoršie.

Menej nie je vždy viac! Potvrdil to aj prieskum online zoznamovacej agentúry Partner na úrovni. Podľa 28% účastníkov ankety je totiž najväčším problémom zoznamovacích online profilov nedostatok uvedených informácií. Druhým, poriadne veľkým prešľapom, ktorý podľa 21% účastníkov prieskumu zaručene pokazí online profil, je prílišný sexuálny náboj. Gramatické chyby a preklepy dokážu odradiť až 20% používateľov online oznamovacích portálov. Do prvej pätice zaručených prešľapov sa dostali aj negativizmus (15%) a profil plný klišé (11%). Pokiaľ ide o fotografie, je vhodné vyvarovať sa eroticky ladených obrázkov, slnečných okuliarov či prílišných a amatérskych grafických úprav.


Top 5: Čoho sa vyvarovať?

Online profil:                                                       

1. Nedostatok informácií (27%)                        
2. Príliš sexy profil (21%)                                
3. Gramatické chyby, preklepy (20%)              
4. Negativizmus (15%)            
5. Klišé (11%)


Profilové fotografie:

1. Prílišné odhaľovanie sa na fotografiách (24%)
2. Slnečné okuliare (18%)
3. Zlá digitálna úprava fotografií (18%)
4. Portéty tváre bez zvyšku postavy (16%)
5. „Selfie“ - fotografie samého seba (10%)


Bez pozlátka, alebo umenie úprimnej seba-prezentácie

89% respondentov prieskumu verí, že ľudia vo všeobecnosti vylepšujú pravdu – teda sa na internete prezentujú v lepšom svetle.

Napriek tomu, takmer identický počet opýtaných (90%) tvrdí, že sa nikdy nepokúsili na internete vydávať za svoju prikrášlenú verziu. Pre informáciu – prieskum ukázal, že používatelia online zoznamovacích služieb z úprav najviac upodozrievajú fotografie (30%) a v rovnakej miere (30%) nedôverujú ani udaným úmyslom používateľa na konkrétnej zoznamovacej stránke.


Moje dokonalé online JA

Podľa 40% respondentov prieskumu internet spôsobil to, že sme sa naučili veľmi opatrne „zostrojovať“ svoju identitu, a ako online, tak offline ukazujeme iba svoje najlepšie JA. Britská psychologička a koučka Sam Owen tento fenomén vysvetľuje takto:

„Vo všeobecnosti sa socializujeme tak, aby sme zapadali do určitých skupín – takpovediac sa škatuľkujeme, namiesto toho, aby sme sebavedome prezentovali svoje skutočné ja a odvážili sa vytŕčať z davu. To môže ľudí viesť k vytváraniu profilov a osobností, ktoré korešpondujú s normami.“

Vzorka: 341 používateľov Partner na úrovni. Podiel žien: 61%; priemerný vek: 43,5 roka.

Viac informácií a výsledkov prieskumu nájdete tu:

Chcete mať dokonalý online profil? Máme návod!