Intímne vzťahy

Prečo sa súčasní mladí ľudia správajú vo svojom sexuálnom živote spôsobom, ktorý môže vážne poškodiť ich zdravie nielen telesné ale aj duševné a sociálne?


Čo ovplyvňuje zmeny vo vzorcoch sexuálneho správania?
Psychologička, Doc. Eva Poliaková, vymenováva niekoľko zásadných faktorov, ktoré na dnešnú mládež vplývajú: „Dospievanie je kritické obdobie s veľkými fyzickými a emocionálnymi zmenami, ktoré nastupuje podstatne skôr, ako na začiatku minulého storočia. Priemerný vek prvej menštruácie sa znížil o 5 rokov u dievčat a priemerný vek prvej polúcie u chlapcov približne o 3 – 4 roky. Obdobie dospievania je čas prvých sexuálnych skúseností, zoznamovanie sa s vlastnou sexualitou, ktorá nastupuje podstatne skôr ako tomu bolo pred pár rokmi. To však znamená aj viac nastupujúcich problémov nielen pre samotných aktérov, pre dospievajúce dievčatá a chlapcov, ale aj pre ich rodičov a učiteľov.“ 

Vek, v ktorom sú dievčatá pripravené na sexuálny vzťah, je veľmi rôzny. Dievčatá v skorej puberte  často zisťujú, že ich sexuálne priťahujú ľudia opačného aj toho istého pohlavia. Z tohto zistenia vzniká u dievčat zmätok. Neznamená to však, že sexuálne pocity počas puberty potvrdzujú, že budú lesbičky. Puberta je obdobím chaosu, pocitov viny, nechcených tehotenstiev alebo narušenej sebaúcty. Mnohé tieto problémy vznikajú na základe protichodných informácií o sexualite od rodičov a priateľov. Nedopusťte nikomu, aby na vás robil nátlak, keď sa na sex necítite dosť zrelá. Krajší vzťah si vybudujete s človekom, ktorý je ochotný počkať.

Z prieskumu na stredných školách: „Až 30%  opýtaných mladých ľudí hodnotilo svoju prvú sexuálnu skúsenosť ako negatívnu.  To môže v nich pri nasledujúcom milostnom pokuse vyvolávať bolestivé asociácie, ktoré sa môžu premietnuť do neskorších vzťahov v podobe sexuálnych porúch, ale aj do medziľudských a partnerských problémov.“ uviedla Doc. Eva Poliaková.

Poznatky z výskumu v rokoch 2000 - 2009 upozorňujú na fakt, dôležitosti komunikácie o sexualite a antikoncepcii s mladými ľuďmi, nielen v rodine, ale aj v škole. „Významným poznatkom pre pedagogickú prax je, že čím v mladšom veku začínajú dievčatá so sexuálnou aktivitou, tým menej používajú antikoncepciu. Pre výchovnú prax to znamená, že o antikoncepcii je potrebné hovoriť s chlapcami aj s dievčatami ešte pred zahájením sexuálnej aktivity. V našom priestore je to pred trinástym rokom a najneskoršie v pätnástom roku.“ dopĺňa Doc. Eva Poliaková.

Vzťah jedinca k sexu a jeho schopnosť vychutnať si ho vo veľkej miere ovplyvňuje výchova a hodnotový systém. Ak pociťujete, že vaše zázemie alebo skúsenosti narúšajú sexuálny život alebo život vôbec, vyhľadajte pomoc terapeuta. Poznanie vlastných sexuálnych reakcií (pohľady, zvuky, fyzický kontakt a predstavy, ktoré vás vzrušujú) vám pomôže obohatiť váš sexuálny život o nové dimenzie. Sexuálna reakcia žien a mužov je podobná, jej časový priebeh je však veľmi odlišný. SEXUÁLNA REAKCIA prebieha v troch fázach: túžba, vzrušenie, orgazmus. Neobjavujú sa však u každej ženy alebo muža pri každom pohlavnom styku a nie vždy zahŕňajú orgazmus.

TÚŽBA – sexuálnu túžbu riadia nervové centrá v mozgu a prebúdzajú sa na základe akéhokoľvek podnetu

VZRUŠENIE – vzniká na základe fyzickej a emocionálnej stimulácie dotykov, hladenia, trenia, bozkávania či predstáv

ORGAZMUS – je odpoveďou na vysokú úroveň sexuálneho vzrušenia

Sexualita počas menštruačného cyklu
Zmena hladín ženských hormónov má za následok aj zmeny v sexuálnych reakciách u žien počas cyklu. Sexuálna citlivosť je iná niekoľko dní pred menštruáciou, uprostred cyklu alebo počas menštruácie.

Pri vytváraní a budovaní nového vzťahu, snažte sa byť obidvaja otvorení  a pravdovravní. Týmto spôsobom si najlepšie vybudujete vzájomnú dôveru a úctu. Práve otvorenosť na začiatku známosti pomôže rýchlejšie zistiť, či vám určitý človek bude ako partner vyhovovať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.