Slzy...

... sú najsilnejším prejavom našich emócií, napriek tomu mnohí majú psychický problém plakať, prípadne sa za ne hanbia.


Viete čo obsahujú naše slzy?
Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam sú našou prevenciou pred infekciami  a chránia oko pred prachom a vonkajšími nečistotami. Obsahujú 98 % vody, 1% soli a asi 0,5 % proteínov a organických zlúčenín. Poznáme slzy šťastia, prekvapenia, vzrušenia, dojatia, falošné a tie najbolestivejšie -smútku.

Falošné či hrané slzy ovládajú najlepšie herci a manipulátori/ky.
Stres je z ďalších dôvodov, kedy nám do očí vyhŕknu slzy. V takomto psychickom stave naše telo produkuje látky, ktoré sa vyplavujú potnými žľazami alebo slzami. V prípade, že sa nevylúčia, náš organizmus zareaguje oslabením imunitného systému. Máte dve možnosti vnútorného riešenia stresu športom, alebo sa dobre vyplakať. Mnohokrát nahromadený stres vyvrcholil do agresívneho správania, preto sa držte starej múdrosti, že smiech lieči a plač pomáha. Súčasne plač uvoľňuje aj fyzickú bolesť.

Slzy zvlhčujú naše oči celý  čas, ale až vplyv silných emócii vie vyprodukovať ich  neprerušovaný vodopád. Ich kvantita a kvalita je odlišná. Obsahujú o štvrtinu viac proteínov, stresový hormón – prolaktín, ktorý je čiastočne zodpovedný za tvorbu materského mlieka  a preto ženy ho majú viac. Z tohto dôvodu ženy plačú štvornásobne viac ako muži. Muži tento stres kompenzujú zvýšeným potením a močením.

 
Zaujímavosťou je, že slzy spoločne so slinami a žalúdočnými šťavami sa tvoria v pokojnom stave. V strese sme skôr „vyschnutí“ a po prvom uvoľnení nastáva emočná erupcia v podobe sĺz, potu a moču. Organizmus sa bráni, aby zbytočne neplytval tak potrebnou energiou.

Na záver
Pravdepodobne naše oči musia byť umyté z času na čas slzami, aby sme zase mohli vidieť život s jasnejším pohľadom. (Alex Tan)



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.