Prečo sa prejedáme

Stres a nuda sú z hlavných príčin, prečo tak konáme, ale nájdu sa aj iné dôvody...


Prejedanie signalizuje vždy nejaký problém, s ktorým si nevieme poradiť. Zaujímavé je, že tak robíme väčšinou s nezdravými potravinami. Keby sme sa prejedali surovou zeleninou či čerstvým ovocím, dôsledky by neboli také zničujúce, ako pri kalorických jedlách. Prečo je tomu tak? Sladkosti a tuky vyvolávajú v našom mozgu pocity šťastia, ktoré sú neodolateľné.

Prejedanie vychádza aj z našich tradícií. Väčšinou sa podávajú veľké a kalorické porcie. Stredomorská kuchyňa a obyvatelia z juhu, jedia menej, pomalšie a hlavne menej kaloricky. 

Prejedanie kvôli partnerovi. Väčšinou si ženy snažia udržať priazeň svojho partnera či okolia tým, že neustále varia a vo veľkých množstvách. Sú však aj prípady, keď tým „šéfom“ v kuchyni je muž, a partnerka sa mu chce odvďačiť za jeho snahu.

Televízia, chatovanie a nuda...
Práve tieto pasívne aktivity sú často príčinou prejedania, ani si neuvedomíme, koľko sme schopný do seba nasúkať počas tohto zabíjania času. Najhorší stav je asi nuda, je to nepochopiteľné, ale čoraz viac ľudí sa sťažuje na nudu, pretože ich už máločo vie uspokojiť. V takomto prípade pomôže jedine záľuba, ktorá odvedie našu pozornosť od jedla.

Stres vyvoláva nechutenstvo alebo prejedanie. V druhom prípade si náš organizmus žiada „vysokokalorické bomby“. Takzvaný „vlčí hlad“ prichádza vo večerných hodinách. Aby ste ten nápor zvládla, najete sa viac než dosýta, dôsledkom čoho sa zníži prekrvenie mozgu a vy sa upokojíte. Neskoré pojedanie radšej nahraďte relaxačnými cvikmi, hudbou či príjemným milovaním.

Prečo jesť striedmo a zdravo. Nadváha a obezita sú často zodpovedné za nádorové ochorenia ( u žien až 20%). Aj počas tehotenstva, nie je žiadúce zbytočne naberať kilá, škodí to nastávajúcej matke ako aj jej ešte nenarodenému dieťaťu, ktoré vďaka jej nezriadenému konzumovaniu môže mať väčší sklon k obezite.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.