Vytlačiť túto stránku

Ako si zvýšiť sebavedomie

Napísal femme 30. máj 2019

Slovo sebavedomie vyvoláva v ľuďoch niekedy negatívne skúsenosti. Niekedy sa sebavedomí ľudia môžu správať nadradene a egoisticky, alebo sa nám to môže iba zdať. Ak ale hovoríme o zdravom sebavedomí, nie je to nič zlé, práve naopak, je to v tejto dobe priam až žiadané.

woman sit 1118

Čo to je zdravé sebavedomie?

Je to stav mysle, kedy je človek na seba hrdý, je spokojný sám so sebou, páči sa mu čo robí, ako vyzerá a neutápa sa v negatívnych myšlienkach. Samozrejme nikto so sebou nie je na 100 % spokojný, ale sebavedomý človek sa chce stále posúvať ďalej. 

Najmä ženy mávajú problémy so svojím vzhľadom, so svojou prácou, ale množstvom peňazí. Aj keď nie je všetko dokonalé, treba sa zamerať na to, čo je dobré a čo sa nám páči.

5 krokov, ako si zvýšiť sebavedomie

1. Vážte si samých seba - Keď sa ráno pozriete do zrkadla, tak tam môžete vidieť vrásky, ovisnuté očné viečka, akné, strapaté vlasy, alebo kruhy pod očami. Ak sa naučíte vážiť si samých seba, tak po prebudení uvidíte len to dobré. Napríklad tam uvidíte plné pery, dlhé riasy, alebo výrazné lícne kosti.

Aj v prípade, že so sebou nie ste celkom spokojná, môžete použiť rôzne kozmetické prípravky, začať cvičiť, alebo ísť ku kaderníčke. Skrášľovacie procedúry vám na sebavedomí iba pridajú.

2. Naučte sa niečo nové - Prihlásiť sa nový kurz nie je nikdy na škodu. Napríklad keď si vyberiete kurz cudzieho jazyka, alebo kurz jógy. V každom prípade budete pri pravidelnom navštevovaní vidieť zmeny. Cudzí jazyk vám môže priniesť novú prácu, alebo nové  priateľstvá. Kurz jógy vám zas môže priniesť krajšiu postavu, alebo  uvoľnenú myseľ.

V každom prípade bude môcť byť hrdá na svoje nové znalosti, ktoré vás posunú ďalej vo vašom živote.

3. Pozitívne myslenie - Ľudia, ktorí stále myslia iba na to, čo všetko je zlé, čo všetko sa im môže prihodiť, alebo aké nástrahy ich čakajú ďalší deň.

Keď sa budete sústrediť len na dobré veci, tak sa vám vaša myseľ odvďačí. Každý večer keď idete spať si povedzte, čo sa vám v tento deň podarilo, čo by ste zmenili a na čo dobré sa budete sústrediť ďalší deň. 

4. Stáť si za svojim - Je veľmi dôležité vedieť si stáť za svojim rozhodnutím. Keď má niekto iné riešenie a vy ste si istá, že vaše riešenie je to správne, tak si stojte za svojim. Ak budú ľudia o vás vedieť, že vás ľahko dokážu vyviesť z miery a presvedčiť, tak vás budú využívať. Samozrejme ale musíte vedieť kedy ustúpiť a kedy dať priestor lepšiemu nápadu.

5. Vyhýbať sa negatívnemu - Každý má v okolí niekoho, o kom nie je zrovna presvedčený, že je to dobrý spoločník. Skúste sa zamerať na priateľstvá, z ktorých máte radosť a ktoré vám neuberajú energiu. Ak máte napríklad v práci človeka, ktorý len frfle a je stále zamračený, skúste sa tomuto človeku vyhýbať, alebo na neho stále usmievať. Jeho to síce asi na pozitívnu nôtu nenaladí, ale aspoň vy sa obrníte proti negatívnym emóciám.

Ak už ste so zdravím sebavedomím na dobrej ceste, dávajte si pozor nech to nepreženiete  a nezačnete si o sebe myslieť viac, ako je naozaj pravda.