Vytlačiť túto stránku

Frázy, ktorých by ste sa mali vyvarovať počas hádky

Napísal femme 14. august 2018

V češtine majú porekadlo o láske – „Co se škádlívá, to se rádo mívá“... Aj zamilovaní ľudia sa dokážu pohádať. Nesmú však prekročiť určitú hranicu, aby zbytočne nenarobili veľa škody vo vzťahu, ktorý pracne budujú. Platí to však aj pre dlhodobé páry, ak si chcú udržať medzi sebou vzájomnú úctu.

hadka par182

Existujú vety a slová, ktorým by sme sa mali striktne vyhnúť! Napriek pociťovanej nespokojnosti a frustrácii, držte sa rozumnej rady dvakrát meraj a raz rež. Poriadne si rozmyslite, či chcete skutočne vysloviť slová, ktoré máte počas hnevu  na jazyku, pretože hnev je zlý radca. 

-       Si neschopný – Tí , ktorí milujú, neponižujú. Zdravý vzťah je o vzájomnej úcte a rešpekte.

-       Je to všetko tvoja chyba – Klasický výrok bezmocnosti. Nezabúdajte, že vo vzťahu ste vždy dvaja.

-       Najhorší deň v mojom živote bol, keď som ťa spoznala – Aj keď ste emotívna osoba, uvedomte si, že ste zodpovedná za slová, ktoré vyslovíte a, že niektoré z nich, ktorými chcete raniť partnera, môžu uškodiť najviac vám. Vyslovené slová sa už nedajú vziať späť. 

-       Zabaľ si svoje kufre a vráť sa k svojej matke – Nie vždy je vzťah medzi partnerovou matkou a jeho partnerkou „na nože“. Existujú výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Ak však v amoku hašterenia a frustrácie vytiahnete jeho matku, uškodí to len vám.

-       Si egoista a myslíš len na seba – Netvrdíme, že to nemusí byť pravda, ale pravda má vždy dve tváre. Ak ste presvedčená o svojom výroku a nedokážete to zmeniť ani po diskusii s ním, odíďte zo vzťahu. V prípade, že je to len váš kapric, bude to mať opačný účinok a ako egoista budete vyzerať vy. 

-       Povedala som ti to – Táto veta väčšinou vyvoláva „alergickú“ reakciu... Pravidelne sme to počúvali v detstve. Ak nechcete partnera odohnať, skúste byť konkrétna, aby ste vyzerala konštruktívne. A hlavne skúste znížiť emócie hnevu na minimu...

-       Nepochopil si? – Ďalšia klasika a to nielen v pároch! Ak partner nepochopil, neobviňujte ho, skúste mu to vysvetliť ešte raz. Potom sa uvidí, či vás len ignoroval.

-       Nemala som ti nikdy dôverovať – Je to veľmi nešťastná veta, ktorá predpokladá nadradenosť nad druhou osobou, pravdepodobne už na začiatku vzťahu. Pocit nedôvery je veľkým negatívom v hocijakom vzťahu.

-       Obetovala som sa pre teba ... – Urobiť zo seba obeť môže len spustiť hnev! Je to dvojitá technika, ktorá môže viesť do bludného kruhu medzi obeťou a „katom“. Nevyťahujte vaše „obete“, ktoré ste urobili dobrovoľne, treba na vašu „krivdu“ , ktorú pociťujete zabudnúť a viac diskutovať s partnerom. Ak niečo chcete aj vy, treba si o to povedať bez emócii.