Vytlačiť túto stránku

Šperky z tlačiarne ?

Napísal femme 12. jún 2017

Výstupy z 3D tlačiarne sa využívajú v rôznych oblastiach. Bolo len otázkou času, kedy sa na trhu objavia zaujímavé šperky vyrobené technikou 3D tlače ako tie od dizajnérky Lucie Šupolovej.

lucia supolova

femme: V súčasnosti sa venujete práci s 3D tlačiarňou, ale vaším obľúbeným materiálom je drevo...
Lucia Šupolová: S drevom robím rada a stále sa k tomuto materiálu vraciam. Je tomu tak už od stredoškolských čias, keď som študovala na Škole úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru v oddelení Dizajnu a tvarovania dreva a neskôr, keď som na tomto oddelení učila, som svojich študentov viedla k práci s týmto materiálom za pomoci tradičných aj moderných technológií. Aj počas vysokoškolských čias, v ateliéri priemyselného dizajnu, som dávala prednosť témam a zadaniam, ktoré som mohla robiť v dreve, napríklad nábytok.

femme: Na študijnom pobyte ste boli v Nemeckom Pforzheime, môžete porovnať štúdium na tejto škole so štúdiom na VŠVU, ktorého ste absolventkou?
Lucia Šupolová: Nemecká škola patrí k najlepším v Európe v oblasti transport dizajnu, teda dizajnu dopravných prostriedkov. Ja som však bola v ateliéri priemyselného dizajnu. Výsledkom môjho snaženia je výstup v podobe škatuľky poslednej záchrany odborne nazývanej KPZ. Pokiaľ by som mala porovnávať štúdium, tak rozdiel je napríklad v tom, že väčšina pedagógov pochádza z praxe, teda dlhé roky predtým, než začali učiť, pracovali v odbore, o ktorom prednášajú. Tiež koncepcia študijného plánu je premyslená a s nemeckou dôslednosťou vás vedú krok po kroku k výsledku, ktorý sledujete.

femme: Po štúdiu ste nejaký čas učili na Strednej škole úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru a v súčasnosti ste v slobodnom povolaní. Ako sa vám darí?
Lucia Šupolová: Zatiaľ sa nesťažujem, chce to síce disciplínu, ale keď si prácu rozplánujete do viacerých sektorov a nemáte prehnané nároky, postupne sa prepracujete k zaujímavým projektom.

femme: Pracujete na zákazkách vyhotovených modernou technológiou a týmto spôsobom vytvárate aj svoje série drobných šperkov. Čo všetko táto práca obnáša ?
Lucia Šupolová: Pomocou 3D tlačiarne sa dá urobiť skutočne všeličo, aj šperky. Ja pracujem vo firme TVAR open creative hub, kde vyrábame modely a funkčné prototypy pre architektov, návrhárov rôznych technických odborov, zdravotníkov napríklad zubárov. A, nie som jediná, komu napadlo, že by sa touto technológiou dali vyrábať šperky. Pri tejto príležitosti by som chcela vysvetliť koľko práce sa za jedným drobným šperkom skrýva. Stretávame sa totiž s neopodstatneným laickým názorom, že stačí čosi kamsi zapojiť, postláčať pár tlačidiel a produkt z tlačiarne je na svete. Skutočnosť je taká, že ak by ste napríklad chceli návrh a vyhotovenie brošne v tvare napríklad pudlíka, ktorého máte doma, najskôr ho musím vymodelovať, teda navrhnúť na počítači, čo mi môže trvať aj viac ako päť hodín, potom ide návrh do tlačiarne, niekedy sa tlačí aj viac krát, kým nie som s výsledným tvarom spokojná, a napokon vznikne, zo špeciálneho materiálu drobnosť, ktorú ešte dokončím uzáverom a zabalím do škatuľky. Keď potom takýto šperk na mieru stojí približne 60 euro, zdá sa to zákazníkovi veľa, ale robil by to on za takúto cenu?

femme: Nedávno ste získali menší grant od Tatra banky, na čo poslúži?
Lucia Šupolová: Získala som finančnú podporu na výrobu lyží. Na prvé počutie to môže vyzerať bláznivo, ale viem presne, čo chcem vyrobiť. Mojou cieľovou skupinou sú lyžiari zúčastňujúci sa zimných turistických prechodov na bežkách, ktoré sa u nás organizujú najmä na Orave a Liptove. Sú to také backcountry výlety, ktorých účastníci často „bežkujú“ na starých drevených lyžiach a športové podujatie krížia so spoločenským a relaxačným pobytom v prírode. Moje lyže budú celé z masívneho dreva, mám vymyslenú technológiu aj „naparovadlo“ som si vyrobila a už sa teším, ako budem drevo ohýbať a tvarovať do požadovanej formy.

 

1 Komentár