Vytlačiť túto stránku

Zatiaľ nasávam.....

Napísal femme 19. apríl 2017

Mať talent a vôľu študovať umelecký odbor je jedna vec a názor rodičov druhá. Stále sú však takí, ktorí si cestu k umeniu vyvzdorujú ako romantickí hrdinovia. Katarína Škamlová je jednou z nich.

katka skamlova 1200x800

femme: Takže, ako sa vám podarilo vyhnúť pohodovej práci v kancelárii?
Katarína Škamlová: Kreslila som odjakživa, ale stredná škola s výtvarným zameraním neprichádzala do úvahy. Z viacerých dôvodov som teda súhlasila so štúdiom na Obchodnej akadémii a ktože vie, možno mi to raz bude užitočné. Stále som však „trénovala“ na ZUŠ a o tom, na ktorú vysokú školu si podám prihlášku už nebolo pochybností.

femme: Knižnej ilustrácii sa možno na VŠVU venovať vo viacerých ateliéroch...
Katarína Škamlová: V súčasnosti „pôsobím“ v Ateliéri voľnej grafiky u prof. R. Jančoviča, ale začínala som v Ateliéri voľnej grafiky a ilustrácie u prof. D. Kállaya. Medzitým som bola na stáži na katedre maliarstva v Ateliéri + - XXI u prof. D. Fischera. V súčasnosti som na ďalšej stáži v novovytvorenom Laboratórium ilustrácie u doc. Ľ. Paľo, v ktorom sa, okrem tvorby ilustrácií, zoznamujeme aj s praktickými radami ako vytvoriť zaujímavú knihu, na prvý pohľad odlíšiteľnú od bežne dostupnej. Tiež ako vytvoriť autorskú knihu.

femme: Staré remeslá ešte celkom nevymreli, ale to, čo bolo v minulosti „chlebom každodenným“ sa dnes stáva exkluzívnym umeleckým remeslom, ktoré by ste si vybrali?
Katarína Škamlová: Pre mňa je zaujímavý celý proces tvorby knihy od vytvorenia papiera až po uviazanie poslednej nitky na väzbe knihy. Tieto postupy by som rada ovládala a v tejto oblasti, podľa mojej mienky, má výučba v našej škole značné rezervy. Považujem sa samozrejmé, že keď študujeme odbor priamo viazaný na výrobu, zoznámime sa s technológiami, technikami a výrobou daného produktu, ktorým sú v našom prípade knihy. Tiež je pre nás nevyhnutné zoznámiť sa s cestou knihy od tvorcov k čitateľovi. Sú snahy o spoluprácu s vydavateľstvami, ako príklad môžem uviesť našu nedávnu návštevu vo väčšom, zavedenom vydavateľstve, kde sme prišli k zásadným informáciám takrečeno priamo od zdroja. Zistila som napríklad, že je stále veľký záujem o knižky pre najmenšie deti, takzvané picture books, pričom autorov je nedostatok. V súčasnosti síce nevytváram detskú knihu, ale mám rada výzvy a toto je jedna z nich. Asi ešte čakám na správny impulz, možno keď budem mať vlastné dieťa.....

femme: Strávili ste určitý čas na študijnom pobyte v Krakove, prečo práve tam?
Katarína Škamlová: Už len pobyt v tomto meste je obohacujúci, ale ja som si študijný pobyt na Akademii sztuk pieknych im Jana Matejky v Krakove vybrala pre jej dlhoročnú tradíciu v remeselníckej erudícii a dobre vybavené grafické dielne. Niektoré očakávania sa mi potvrdili iné nie, ale všetko beriem ako dobrú skúsenosť a to nielen pre tvorbu, ale aj pre život. Krakov mám veľmi rada a chcela som ho bližšie spoznať.

femme: Budúci rok končíte štúdium, ako ďalej v zvolenej profesii?
Katarína Škamlová: Pochádzam z Lučenca a nikdy som nemala túžbu ostať tam bývať naveky. Po piatich rokoch štúdia v Bratislave vidím, že skôr nájdem prácu meste, v ktorom je veľa kultúrnych inštitúcií, podujatí a teda aj - príležitostí. Mám rada mesto, jeho kultúrne prostredie, ale rovnako ma priťahuje aj príroda a samota v nej. Pokúsim sa nájsť kompromis, ktorý by mi prinášal radosť. Predpokladám, že kým sa mi podarí zarábať umeleckou tvorbou, budem si musieť nájsť zamestnanie, aby som mala z čoho platiť účty. Okrem výtvarnej tvorby inklinujem k hudbe. Pochádzam z rodiny, kde sa hudbou žije, vždy bola okolo mňa či už doma, alebo v predajni, ktorú vlastníme hádam už od môjho narodenia. Od malička nás brávali na koncerty a festivaly a preto aj všetci máme vzťah k umeniu. Brat študuje film, bratranec hudbu ja výtvarné umenie a vzájomne sa ovplyvňujeme. Rada skúmam zvuk, ako taký a postupne som dospela od minimálneho zvuku/nezvuku až k totálnemu hluku. Skúmať hranice medzi nimi a snažiť sa prekračovať limity, experimentovať, to ma veľmi baví. Ale mám rada aj melodickú, oddychovú hudbu. Bratranec založil malé hudobné vydavateľstvo MAPPA, v ktorom mu pomáham. Je to skôr koníček ako podnikanie, ale bolo by príjemné mať napríklad malú čajovňu, v ktorej bude znieť tento druh hudby v prostredí grafík a ilustrovaných knižiek. Celkové pôsobenie by neostalo bez následkov a mne sa páči, keď môžem ľuďom „otočiť“ vnímanie.

1 Komentár