Vytlačiť túto stránku

Krása vesmírna

Napísal Ingrid Abrahámfyová 06. september 2010

Zvláštny psychoterapeutický efekt výtvarných artefaktov textilnej výtvarníčky Renáty Ormandíkovej je už istý.


Väčšina tých, ktorí navštívia jej obchodík, totiž vychádza na ulicu s úsmevom na tvári. Bez ohľadu na to, či nakúpili, alebo sa len pokochali....


femme:
Patríte medzi zopár statočných, ktorí v našom meste prevádzkujú obchod, či galériu s umeleckým remeslom alebo výtvarným umením. Čo „spôsobilo“ tento fakt?

Renáta Ormandíková:
Ani sa mi nesnívalo, že sa mi to napokon podarí. Aj keď, už dlhšie obdobie som zvažovala tento krok. Stále mi totiž vŕtalo v hlave, prečo v zahraničí prosperujú drobné obchodíky a galérie s umením, či umelecko-remeselnými výrobkami a u nás nič... Po období, keď som nevedela ako ďalej a steny v našom byte boli preplnené mojou tvorbou, som sa jedno ráno zobudila a rozhodla sa vynaložiť všetky sily a šarm a využiť známosti, aby som našla vhodný priestor, vybavila si živnosť a pustila sa podnikať čoby minigaleristka. Stále ma udivuje, že sa to napokon podarilo.


femme:
Vaše portfólio je plné prapodivností, ako reaguje náš konzervatívny zákazník, alebo, kto sú vaši obdivovatelia?
Renáta Ormandíková: Takmer sa nestretávam s negatívnym hodnotením. To samozrejme neznamená, že ulahodím každému, ale mojimi zákazníkmi sú osobitý ľudia so zmyslom pre špecifickú originalitu....


femme: Pozoruhodné stvárnenie poľovníckych trofejí zaujme na prvý pohľad, máte blízko k poľovníckej obci?

Renáta Ormandíková: Nemám a pravdupovediac, neviem, kde sa mi tie jelene v mojej tvorbe vzali, ale keď sa už raz zjavili, zaujali pevnú pozíciu. A možno to bolo akési riadenie osudu, ja totiž pri pohľade na mŕtve zviera omdlievam... Práve preto vyrábam tie háčkované trofeje.



femme:
Špeciálne drobnosti, doplnky a vychytávky, ktoré sú súčasťou vašich kompozícií, len tak v obchode nenájdete. Kde ich vyhľadávate?

Renáta Ormandíková: Od detstva mám rada čaro výpredajov, bazárov, blších trhov a smetísk. Asi to bude nejaká moja úchylka. Tieto rajóny sa totiž stali mojou zásobárňou. Dnes som dokonca v trende, keďže do módy prišiel takzvaný eko - friendly dizajn. Takže recyklujem a dávam veciam šancu na druhý, krajší, umelecký život.


femme: Kde všade sa už vaša bižutéria a interiérové solitéry udomácnili?

Renáta Ormandíková: Mám radosť, ak moja bižutéria nájde ušľachtilú nositeľku a interiérové doplnky dôstojné miesto kdekoľvek. Skutočne by ma zaujímalo, ako by vyzneli v ultra funkcionalistickom interiéri.... Ale je príjemné spôsobovať ľuďom radosť tým, čo aj mňa napĺňa a pritom za to brať honorár.