Príbeh v každom kúsku

Napísal Ingrid Abrahámfyovág 26. máj 2010

Pri pohľade na šperky Kristýny Španihelovej nám na myseľ prídu dve slová – pôvabné a čarovné.


Škoda len, že prípadní záujemcovia o kúpu, dosiaľ nemajú možnosť zakúpiť si takýto nápaditý solitér.

femme: Vaše šperky rozprávajú rozmanité príbehy, aké?

Kristýna Španihelová:
Prostredníctvom šperku sa snažím vyjadriť nielen svoje osobné pocity a zážitky, ale reagujem aj na dianie v spoločnosti. Do každého kusu vkladám určitú myšlienku, pomocou ktorej vzniká poetický objekt. Vo svojich najnovších kolekciách sa zaoberám námetmi alchýmie a podstatou ženstva. Zaujíma ma, čo nám môže ten ktorý materiál o sebe vypovedať a ako vnímame jeho praformu. Fascinuje ma skutočnosť, že určitá idea sa stane „nositeľnou“ a zároveň dokáže komunikovať s ďalšími ľuďmi.

femme: Spracúvate niektoré netradičné, pre niekoho až šokujúce, materiály.....

Kristýna Španihelová:
Mojim cieľom skutočne nie je šokovať, len hľadám ten najvhodnejší materiál na vyjadrenie určitej myšlienky, pocitu či zachytenie sna... Volím taký, ktorý dokáže preniesť to, čo chcem prostredníctvom šperku povedať. Preto používam materiály, vyvolávajúce určité emócie, ako sú kosti, asfalt, mydlo alebo vosk v kombinácií so zlatom, striebrom a perlami.

femme: Sú medzi nami takí, pre ktorých je šperk len to, čo je zhotovené zo vzácnych kovov a kameňov. Aký je váš pohľad?

Kristýna Španihelová:
V priebehu dejín hral materiál, z ktorého sa zhotovovali šperky, vždy dôležitú úlohu. Okrem symbolickej, mytologickej, rituálnej či spirituálnej funkcie bol a je aj vyjadrením sociálneho statusu vlastníka. No nie všetko, čo je zo zlata a drahých kameňov je šperk a nie každý šperk musí byť z ušľachtilých materiálov. Aj keď najčastejšie sa za šperk považujú predmety z takýchto „surovín“, jeho hodnota leží najmä v sile myšlienky a príbehu, ktorý sa k nemu viaže. Ako dobrý príklad môžu poslúžiť investičné diamanty, ktoré okrem „uložených peňazí“ nemajú žiadnu pridanú hodnotu. Na poli súčasného šperku sa pracuje jednak s tradičnými materiálmi, pričom sa oživujú staré receptúry a postupy, a tiež sa využívajú moderné materiály a technológie, ktoré tvorcom ponúkajú nové výrazové prostriedky a formy.

femme: Z predaja autorského šperku vyžije málokto, ak vôbec niekto. Prečo je také ťažké tvoriť šperky ako dizajnovú, respektíve trendovú záležitosť?

Kristýna Španihelová:
S predajom autorského umeleckého šperku sa u nás širšia spoločnosť zatiaľ len zoznamuje. Nepôsobí tu žiadna špecializovaná galéria umeleckého šperku a štátne inštitúcie sú tradične pasívne. Jedinou výnimkou je VŠVU a jej ateliér Kov a šperk, ktorý sa snaží propagovať tento druh umenia. Trh je dnes presýtený najrozličnejšou bižutériou, ktorej sa prakticky nedá konkurovať. Jej kvalita je na veľmi dobrej úrovni a sériová výroba sa s ručnou prácou vlastne ani nedá porovnávať. Keďže chýba napojenie na priemysel, alebo aspoň malosériovú výrobu, spolupráca výtvarníkov a dizajnérov s podnikmi je prakticky nulová. Aj preto je snaha niektorých autorov vytvárať zaujímavé, svieže kúsky za „skromný peniaz“ neuveriteľná a fascinujúca. A možno práve teraz prichádza tá pravá chvíľa, keď ľudia nabažení tuctovosti začnú hľadať nápaditosť, originalitu a možno aj niečo viac, než len ozdobu.

femme:
Komu sú určené vaše šperky?

Kristýna Španihelová:
Každému, koho oslovia a kto sa nebojí nosiť extravagantné doplnky, niekedy aj s humorným podtónom. Každému, kto chce vyzerať zaujímavo a chce sa v spoločnosti niečím, napríklad šperkom, odlíšiť. Veď aj šperk je istým druhom komunikačného prostriedku, ktorým jeho nositeľ vyjadruje určitý názor.




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.