Zvierací pomocníci

Napísal Ingrid Abrahámfyovág 04. máj 2010
Ak potrebujete malú poličku netradičného tvaru, alebo tlmené svietidlo do detskej izby, obráťte sa na Radovana Martinčeka ...

... ktorého nevyčerpateľným inšpiračným žriedlom sa stal hospodársky dvor s jeho obyvateľmi a pridruženým pracovným náradím.

femme: Ako sa to prihodilo, že ste sa ocitli v takej veselej spoločnosti?

Radovan Martinček: Každý, kto sa snaží vytvárať niečo nové, býva zvyčajne oboznámený s prácami kolegov. Často dospeje k neradostnému poznaniu, že všetko zaujímavé už bolo vymyslené... Takže hľadá podnety prakticky kdekoľvek. Ja som sa k zoologickej inšpirácii prepracoval už počas vysokoškolských zadaní, keďže sa mi zdalo, že štvornohí miláčikovia majú, svojou anatómiou, veľmi blízko k určitým nábytkovým formám. Tak sa zrodila moja diplomová práca - My animal collection.

femme: Zdá sa, že drevo je váš materiál....

Radovan Martinček: Drevo je najvhodnejší interiérový materiál. Nielen svojimi estetickými kvalitami a „enviromentálnosťou“, ale hlavne svojím vplyvom na klímu v miestnostiach. Japonci robili výskum, pri ktorom nechali žiť myši v hliníkovom, betónovom a drevenom domčeku. Všetky boli nervózne a kanibalistické, okrem tých, ktoré žili v drevenom úkryte. Každý materiál má svoje klady i nedostatky, čo musí dizajnér pri svojej tvorbe vždy zohľadňovať a určite všetci sledujú novinky, či už sa to týka materiálov, alebo inovatívnych výrobných postupov. Lenže, v našom prostredí nie je jednoduché takéto postupy a materiály využívať, keďže sú často jednoducho nedostupné. Drevo, ako jeden z najstarších materiálov, má podľa mňa ešte veľa čo ponúknuť, preto ho rád spracúvam.

femme: Ako sa so svojím zverincom pretĺkate svetom v dnešnej neprajnej dobe?

Radovan Martinček: Mnohé z nich mám doma na sklade, akosi sa im nechce veľmi do sveta. Potešilo ma, že zákazníci, ktorí sa rozhodli pre kúpu jednej z poličiek, si neskôr dokúpili aj stolík, alebo „komiksovú“ poličku. Televízny stolík „prasa“ vznikol vlastne na objednávku zákazníka, ktorý potreboval k poličke stolík pod televízor v podobnom duchu. Poličku „rybu“ som vyrobil aj so zlatou povrchovou úpravou a dostal ju k sviatku ich známy. Tak dúfam, že mu nejaké to prianie splnila...

femme: Často sa pracovne vyskytujete v Holandsku. Skúste porovnať tamojšie prostredie s naším.....

Radovan Martinček: Aj keď by sa mohlo zdať, že kultúrne priaznivejšie prostredie v zahraničí je zároveň aj oveľa priaznivejšie z hľadiska predaja, tak myslím, že ako v Holandsku, tak aj u nás sa nájdu ľudia, ktorí sa „dizajnom“ celkom slušne uživia, ale viac je asi takých, ktorí sa popri tejto tvorbe venujú aj niečomu inému.

femme: Sériová výroba interiérových doplnkov má u nás asi cestu zarúbanú, ako si ju kliesnite vy?

Radovan Martinček: Veľa práce zvládam sám, no v súčasnosti hľadám aj iných výrobcov, ktorým by som zadal výrobu niektorých svojich návrhov. Chcel by som tak zvýšiť svoju „produktivitu“, aby som mohol svoje veci lepšie ponúkať. Zatiaľ túto svoju činnosť nemôžem pokladať za hlavnú, takže sa nemusím príliš spoliehať na úspešnosť predaja, a tak sa nedostávam do krízy, ktorá by ma prinútila skončiť.

femme: Vaše najbližšie a najvzdialenejšie plány......

Radovan Martinček: Vyrábať a starať sa o marketing doteraz navrhnutých produktov. Tiež mám v pláne výrobu nových návrhov a paralelne sa venujem aj navrhovaniu interiérov. V budúcnosti by som chcel vyrábať aj interiérové dekorácie vyrezávané z dreva.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.