Malé a milé

Napísal Ingrid Abrahámfyová 22. marec 2010

Kde sú všetky tie pekné veci z lesklých časopisov, ktoré by sme si rady položili na stôl, do príborníka, na poličku? Napríklad aj v ateliéri dizajnéra Martina Bu,...


 ... ktorý má s porcelánom a keramikou pozoruhodné plány.

femme: Strávili ste na štúdiách niekoľko rokov v Izraeli, čo ste si priniesli ?

Martin Bu: Štúdium na Akadémii Výtvarných umení a dizajnu v Jeruzaleme na ovplyvnilo hneď v niekoľkých rovinách. Škola má veľmi dobré technologické vybavenie a v čase, keď som na nej študoval, mi umožnila pracovať s technológiami, ktoré u nás neboli dostupné. Prístup k informáciám o dianí v keramickom a priemyselnom dizajne vo svete, mi pomohol získať potrebný rozhľad a umožnil mi obohatiť môj výtvarný prejav. Stretával som sa z rôznym kultúrnym a sociálnym prostredím, rôznymi zvykmi. Vzájomná výmena informácií v tvorbe a živote mi dala možnosť porozumieť historickým súvislostiam a predovšetkým, obohatila moje vnímanie sveta. Na druhej strane, neutíchajúci vojenský konflikt v krajine, s ktorým som sa denne stretával, zmenil môj pohľad na hodnoty.

femme: Prečo je také ťažké nájsť v obchodoch kvalitný a cenovo prístupný dizajn od našich tvorcov?

Martin Bu: Kvalitný, neznamená automaticky drahý. Pomer ceny a kvality ovplyvňuje niekoľko faktorov, pričom pri každom produkte je to iné. Jedným z faktorov je malý záujem domácich firiem zamestnať „slovenského“ dizajnéra. V lokálnom priestore nie je ani veľa fabrík, ktoré sa zaoberajú výrobou produktov, prístup do výroby je teda veľmi obmedzený. Mladým tvorcom nezostáva iná možnosť, len si založiť vlastnú „malosériovú“ výrobu, čo je finančne a časovo náročné. Sú aj takí, ktorým sa to podarilo. Záleží však na tom, aký produkt a v akej technologickej náročnosti na trh prinášate.

femme: Rozhodli ste sa oživiť malosériovú výrobu dizajnérskeho porcelánu a keramiky, aké sú vaše plány?

Martin Bu: Momentálne budujeme keramické dizajnérske štúdio s kolegyňami zo skupiny Nobus. Sme v začiatkoch, preto by som sa nerád šíril podrobnejšie.

femme: Spolupracujete aj so zahraničím, aké sú vaše skúsenosti?

Martin Bu: Skúsenosti sú pozitívne, napriek jazykovej bariére, je spolupráca veľmi dobrá. Stretávam sa s mimoriadne priaznivými ohlasmi na našu domácu dizajnérsku tvorbu. Momentálne sa zúčastňujem na projekte Mareka Ceculu, ktorý organizuje dizajnérske prehliadky v rôznych krajinách sveta. Pracujeme na projekte o propagácii slovenského autorského dizajnu.

femme: V našich pomeroch je často jedinou alternatívou takzvaný autorský dizajn. Aké sú jeho prednosti, úskalia a perspektíva?

Martin Bu: Ak máte na mysli vyrábať v priestore, kde nie sú priaznivé podmienky pre ňu, tak áno. „Autorský“ dizajn som si vybral preto, lebo ho ponímam ako médium na vyjadrenie svojich myšlienok, názorov. Prednosť vidím v tom, že mi dáva priestor, v ktorom nemusím riešiť koľko ľudí môj produkt osloví, koľko si ho kúpi, aké mám výrobné náklady, aký typ spotrebiteľa je cieľová skupina..... S týmto všetkým by som sa potýkal, ak by som navrhoval pre veľkovýrobu. Moje „malosériovky“ sú také kolekcie sofistikovaných solitérov.

 


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.