Na zvieraciu notu

Napísal Ingrid Abrahámfyová 18. marec 2010

Psy sú také čarovné stvorenia, že psíčkari niekedy podľahnú dojmu, že sú to takmer ľudia. Tento mimoriadny vzťah sa prejavil aj v tvorbe Eriky Gašparovej.


Ak sa stanú súčasťou vášho života, obohatia ho o novú dimenziu a mnohí zistia, že majú zrazu bližšie k celej zvieracej ríši. A pokiaľ ste umelecky činní, skôr či neskôr sa táto stránka vášho života presadí aj vo vašej tvorbe tak, ako u Eriky Gašparovej, ktorej drobné plstené zvieratká očarúvajú nielen milovníkov zvierat.

femme: Máte pomerne široké spektrum záujmov, ako vznikali vaše plstené zvieratká?

Erika Gašparová: Prvé prišli živé psíky. Mám doma tri a spolu s kocúrikom im vypĺňam každú voľnú chvíľu, alebo, žeby oni mne? A ako každý psíčkar, aj ja som zaťažená na všetko, čo s nimi nejako súvisí. Zároveň mám rada originalitu a jedinečnosť, ktorá mi na našom trhu chýba. Preto som sa rozhodla svoje predstavy realizovať. Spočiatku som vyskúšala rôzne techniky – maľbu na textile, šitie, modelovanie… až som sa jedného dňa dostala k plsteniu. Ako prvú som použila srsť mojej border kólie a plánovala som vyrábať dizajnové doplnky pre majiteľov psov, z ktorých srsti plstím. Neskôr ma napadlo, vytvoriť psí portrét vo forme drobného doplnku. Tak som musela siahnuť po ovčom rúne, ktoré má na plstenie ideálne vlastnosti. 

femme: Okrem ovčej vlny splsťujete aj psiu srsť, aké sú zvláštnosti práce s týmto materiálom?

Erika Gašparová: Tak, ako existuje veľké množstvo psích plemien a ich krížencov, tak existuje aj množstvo typov psej srsti. Dokonca aj z jedného plemena je možné získať rôzne typy srsti, a tak isto aj kvalita srsti jedinca je závislá od mnohých faktorov, preto sa môže časom meniť. Touto rôznorodosťou sa psia srsť líši od ovčieho rúna. Spracovať sa dá takmer každá, ale na splsťovanie sa využíva len vyčesaná podsada, pričom najideálnejšia je čo najjemnejšia a dlhá.

femme: Skúšali ste okrem mini dekorácii preniknúť aj do oblasti úžitkových predmetov?

Erika Gašparová: Som členkou kynologického klubu Anička v Košiciach, kde ročne organizujeme niekoľko súťaží, výstav a podobných akcií. Na týchto podujatiach môžete nájsť aj moje výrobky. S plstenými zvieratkami som začala len nedávno a mám s ním veľké plány. Sama som zvedavá, kam sa v plstení posuniem o pár mesiacov...

femme: Robíte aj na individuálnu objednávku od chovateľov alebo milovníkov zvierat?

Erika Gašparová: Áno, tvorba na objednávku ma veľmi teší a posúva dopredu. Moje zvieratká sú pre mňa inšpiráciou a všetky nové techniky a prototypy výrobkov nesú ich podobu. Prvé plstené psíky boli na ich počesť a majú pre mňa osobný význam. Ak môžem splsťovať podľa fotografie konkrétneho psíka s menom viem, že môj plstený psík niekde skutočne žije. Usilujem sa o maximálnu výtvarnú skratku a vlastníci týchto „portrétov“ oceňujú najmä dokonalé vystihnutie výrazu „modelu“ a jeho plstenej podoby. Takáto zjednodušená psia miniatúra má ale svoje obmedzenia, preto dúfam, že časom mojim plsteným psíkom narastú aj nožičky a srsť...

femme: Aké sú najbližšie plány plstených zvieratiek?

Erika Gašparová: Rada by som jedného dňa „uplstila“ psíka, ktorý bude vyzerať tak, ako jeho živý model. A tak isto aj iné zvieratká. Na jednej strane sa mi páči splsťovať reálne podoby zvierat, ale zároveň chcem vytvárať aj niečo nové.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.