Vytlačiť túto stránku

Sprchový kút, vaňa alebo sprchový box – čo je pre vás lepšie?

Napísal KČ 18. jún 2017

Vaňa už dávno nie je jednoznačnou voľbou do kúpeľne. Samozrejme, že má svoje výhody, tie ale častokrát prebíjajú výhody sprchových boxov alebo sprchových kútov. Ponúkame vám krátky, stručný ale výstižný prehľad výhod a nevýhod, plusov a mínusov jednotlivého kúpeľňového zariadenia.

sprchovaci bosx 1000x750

Sprchový kút

Už niekoľko rokov veľmi módna záležitosť, ktorá je navyše aj veľmi účelná. Najmä teda v malých bytoch s malými kúpeľňami, v ktorých by vaňa zaberala zbytočne veľa miesta a kde vertikálne riešenie prebíja to horizontálne. O sprchových kútoch sa hovorí, že sú voľbou najmä pre aktívne žijúcich ľudí, ktorí sa domov chodia akurát vyspať a osprchovať. Nie len oni však ocenia úsporu vody, ktorá pri rozumnom sprchovaní môže byť až 60% v porovnaní s doplna napustenou vaňou. V súčasnosti sú veľmi trendy murované sprchové kúty doplnené o sprchové dvere, ktoré pôsobia dokonale jednoliato s celou kúpeľňou.

Vaňa

Ak je pre vaňu v kúpeľni priestor, prečo ho nevyužiť? Zvlášť, ak si voľkáte v dokonale uvoľňujúcom horúcom kúpeli. Relaxu vo vani sa vyrovná máločo a takejto domácej pohody sa mnoho ľudí len nerado vzdáva. Každý špás ale niečo stojí a je jasné, že vaňa plná horúcej vody nebude zadarmo. Tak či onak, pre rodinu s malými deťmi je vaňa užitočným momentom, kde sa okrem hygieny dá vyriešiť napríklad aj pranie v rukách.

Sprchové boxy

Toto je možno menej známa a využívaná varianta, no má svoje výhody. Sprchové boxy nachádzajú časté využitie pri veľkých rekonštrukciách kúpeľní ako dočasné riešenia hygieny. Nevyžadujú stavbárske úpravy interiéru, celú zostavu stačí napojiť k vode, odpadu a máte vystarané. Lacnejšie boxy sú prakticky jednorázové, no kvalitnejšie typy, prípadne sprchové masážne boxy môžu byť plnohnodnotným vybavením kúpeľne na dlhé roky.