Staré nátery

Všetkým domácim kutilom ponúkame niekoľko základných informácií ako sa jednoduchým spôsobom zbaviť starých neestetických náterov...

>> Móda >> Aktuálne >> Staré nátery

Na chatách a chalupách nachádza široké uplatnenie starší drevený nábytok, ktorý býva často znehodnotený navrstvením niekoľkých "reštauračných" náterov. Pokiaľ nastal čas natrieť ho ďalšou vrstvou farby, bude potrebné zbaviť sa predchádzajúcich náterov.

Ak starý náter dostatočne pevne drží, stačí pred novým natieraním použiť lúh, ktorý povrch nábytku zdrsní a odstráni mastnoty a stopy po čistiacich prostriedkoch. Po odstránení lúhu a vysušení nábytku nový lak dokonale priľne na starú farbu a renovovaný kus vyzerá ako nový.
V prípade, že treba odstrániť viac vrstiev starej farby, použite odstraňovací prostriedok, ktorý pôsobí pomaly a dôkladne - je to dôležité najmä u nábytku, ktorý má náročnejšie profilovanie a jemnú rezbu. Odporúča sa použiť odstraňovací prášok, ktorý sa rozmieša s vodou na jemnú vláčnu pastu. Približne po dvoch hodinách pôsobenia pasta rozloží nátery až do poslednej vrstvy.
K dispozícii sú aj ďalšie druhy odstraňovačov, väčšinou ide o želatínovú hmotu, ktorá sa v hrubej vrstve nanesie na starý náter a po dvoch dňoch sa pomocou kovovej špachtle zoškrabe aj s pôvodným náterom.

K odstraňovaniu starých náterov budete potrebovať: ochranný materiál na podlahu, pracovný odev, gumené rukavice, ochranné okuliare, kovovú a plastovú špachtľu, špongiu a široký štetec.
Pozor(!): odstraňovače obsahujú prchavé látky a pri ich použití je nutné pracovnú miestnosť dôkladne vetrať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.