Vytlačiť túto stránku

Najvhodnejšie rastliny do interiéru

Napísal femme 14. október 2021

Izbové rastliny sú veľmi peknou dekoráciou, ktorá ozvláštni váš vnútorný priestor a dodá mu domácku atmosféru. Vďaka vhodne zvoleným rastlinkám prispejete v vašej vnútornej pohode. Rastlinky sa vyvíjajú a rastú podľa toho, či majú dostatok slnka, vody, alebo vhodnej pôdy.

Niektoré izbové rastliny sú menej náročné a niektoré vyžadujú väčšiu a odbornejšiu starostlivosť. Ak hľadáte vhodnú rastlinku, ktorá skrášli váš domov a nevyžaduje extrémnu starostlivosť, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi druhmi, ktoré budú vhodné možno práve pre vás.

izbove_kvetiny_1021

Zelenec chocholnatý

Veľmi pekná rastlina, ktorá je jednou z najľahšie pestovaných izbových rastlín. Zelenec chocholnatý má základnú farbu tmavozelenú, môžete však nájsť aj odrodu, ktorá má biele pozdĺžne pruhy na listoch.

Dobre prospieva aj na tmavších miestach, ak ju však necháte na lepšom svetle, odvďačí sa vám bielou kresbou na listoch. Dobre znáša aj suchšie prostredie, ale radšej má občasné rosenie.

Dracena

Ak túžite po odolnej a mohutnej rastline, tak práve Dracena je pre vás tá pravá. Je to exotická rastlina, ktorá miluje veľké priestory. Svojou výškou a bohatým porastom môže dosiahnuť až 5 metrov. Má veľké kožovité a krásne lesklé listy, ktoré majú na svojich okrajoch malé drsné výbežky.

Má rada svetlé miesta, ale pozor na priame slnko, ktoré by tejto rastlinke mohlo uškodiť. Nevyžaduje si špeciálny druh zálievky, ale má rada, keď sa jej rosia listy a okolitý vzduch je troška vlhkejší.

Begónia

Nádherná rozkvitnutá rastlina a nenáročná starostlivosť? Siahnite po Begónii. Existuje množstvo farieb, ktoré môžu zdobiť túto rastlinku. Najčastejšie sú kvety žlté, červené, alebo fialové. Aj keď je Begónia známa najmä ako záhradná rastlina v exteriéry, čoraz častejšie sa pestuje aj v interiéri.

Aj keď Begónia pochádza z tropických oblastí, nemá rada priame slnko, ani príliš vlhkú pôdu. Ak túžite po krásnych a bohatých kvetoch, nezabúdajte túto rastlinky pravidelne prihnojiť.

Kalanchoe

Ďalšou z krásne kvitnúcich rastlín je Kalanchoe. Rastlinka kvitne až 5 týždňov a dá sa vybrať z rôznych farebných možností.

Staristlivosť o rastlinu je veľmi nenáročná. Dariť sa jej bude v tieni, aj na slnku, nevyžaduje častú zálievku, a preto je vhodná do rôznych kútov domácnosti.

Aloe

V prípade že máte záujem o rastlinku, z ktorej budete mať úžitok a nemusíte sa o ňu skoro vôbec starať, tak vyskúšajte do svojho domáceho kráľovstva pridať Aloe. Keďže Aloe je druh kaktusu, potrebuje pôdu, ktorá je vhodná pre kaktusy a dobre odvádza vodu. Prílišná zálievka môžu tento kaktus zničiť.