Upravte si okolie domu so zatrávňovacou dlažbou

Prírodný trávnik pred domom je oveľa príjemnejší na pohľad, ako chladný betón. Napriek tomu ľudia často volia betón, najmä pre príjazdové cesty a chodníky, pretože nepotrebuje žiadnu údržbu a unesie ťažkú váhu auta.

travnik_3

Pre tých, ktorí preferujú sviežo zelený trávnik, je betón smutným riešením. Existuje však možnosť, ako zachovať trávnik a zároveň spevniť povrch tam, kde treba, aby vydržal nie len kroky dospelého človeka, detské dobrodružné hry, ale aj každodenný tlak parkujúceho auta.

Čo je zatrávňovania dlažba?

Zatrávňovaciu dlažbu tvoria mriežky z pevného recyklovaného plastu, ktoré sa ukladajú na upravený terén a vypĺňajú substrátom, základom pre trávnik. Trsy trávy prerastajú z jednej bunky mriežky do druhej tak, že nakoniec vytvoria súvislý trávnatý koberec - bez toho, aby niekto spoznal, že je niečím podložený.

travnik_4

Dlažba spevní pôdu tak, že umožní prirodzené vstrebávanie dažďovej vody, takže trávnik môže pekne rásť. Tvárnice Ecoraster odvádzajú dažďovú vodu priamo tam, kde ju rastúce stebielka trávy využijú - do zeme, ku koreňom.

To znamená, že ani po prudkom daždi vám nehrozia kaluže a priehlbiny plné blata. Majitelia svahovitých pozemkov, ktoré ohrozuje erózia pôdy, ocenia možnosť spevniť šikmé plochy zatrávňovacou dlažbou.

Navyše, je to úplne ekologické. Zatrávňovacia dlažba neškodí životnému prostrediu, je vyrobená zo 100% recyklovaného plastu.

Kreatívne a do najmenšieho detailu

Dlaždice vám umožnia vybrať si, ktoré plochy chcete mať vydláždené betónom a ktoré trávnaté. Tu môžete popustiť uzdu fantázii a vytvoriť si dvor presne podľa svojich predstáv.

travnik_1

Napríklad parkovacie miesto pre auto. Ak sa rozhodnete, že bude lepšie ho spevniť betónovými dlaždicami, stačí vyplniť tvárnice betónovými kockami, ktoré do nich presne zapasujú. Medzery medzi jednotlivými mriežkami si môžete vyplniť dekoratívnymi kamienkami. Po celom okolí môžete zvoliť trávnatý porast, alebo pôvabné machy, bylinky či sukulenty.

Takisto si môžete skrášliť terasu, dekoratívne záhony či okolie bazénu. Stačí rozložiť dlažbu Ecoraster po celom pozemku a hravo vypĺňať tým, čo sa vám páči.

Pokládku dlažby Ecoraster zvládnete aj svojpomocne

Pred tým, ako položíte dlažbu, je nevyhnutné, aby ste si zarovnali a upravili terén. Od výrobcu dostanete odporúčanie - ako upraviť terén podľa vášho typu povrchu.

Ak si plánujete vytvoriť na dvore trávnatú plochu, budete zrejme potrebovať podklad zo štrku a hliny, pod ním vrstvu kameňa, prípadne môžete použiť geotextíliu.

travnik_2

Potom je to celkom jednoduché. Jednotlivé dlaždice sa napájajú na seba zámkovým systémom. Priložíte ich k sebe a keď budete počuť cvaknutie, dlaždice sú na správnom mieste.

Keď sú dlaždice rozložené, ostáva už len vytvoriť dobré podmienky pre rast trávnika. Zasypte dlažbu rašelinovým substrátom. Zasaďte semená trávy, pravidelne zavlažujte a už len počkajte, kým vyrastie.

Zdroje obrázkov: pixabay.com, freepik.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.