Vytlačiť túto stránku

Nedýchateľný vzduch v interiéri? Poradíme vám, ako prežiť leto v paneláku

Napísal KČ 29. jún 2020

Horúčavy, na aké si pomaly, ale isto musíme zvykať, nás budú trápiť aj nasledujúce roky. Leto býva u nás v posledných rokoch extrémne horúce, preto je pochopiteľné, že hľadáme spôsob, ako sa schladiť. V autách používame klimatizáciu, v kanceláriách a obchodných centrách sa používa tiež.

obyvacka_klima

Ako ale zabrániť prehrievaniu interiéru, ak bývate v paneláku? Pomôcť vám môžu tieto praktické rady.

Vetranie v skorých ranných hodinách

Ak chcete mať v domácnosti príjemný dýchateľný vzduch, odporúčame vám počas horúcich letných dní vetrať vždy zavčas rána, ideálne okolo 5.-6. hodiny ráno. Ak vtedy vstávate do práce, nemáte problém vyvetrať celú domácnosť. Ak ale nie, môže to byť pre vás náročnejšie.

Ak ale chcete mať po príchode z práce, alebo počas voľného dňa dýchateľný vzduch, základom bude skoré ranné vetranie. Pri vetraní dávajte pozor na prievan. Okná vždy otvárajte do prievanu. Takto sa vám rýchlejšie vymení teplý vzduch za chladnejší ranný z exteriéru. Prievan vám ale môže zhodiť kvety z vnútorných parapiet. Kvety, alebo iné dekoračné predmety odstraňujte z vnútorných parapiet.

Obmedzte varenie a pečenie v rúre

Varenie teplej vody v kanvici, varenie na varnej doske, či pečenie v rúre môže extrémne navýšiť interiérovú teplotu v kuchyni. Z kuchyne sa ale tento teplý vzduch a para dostanú do ostatných miestností, čím sa vám zvýši teplota v celej domácnosti.

Ak máte balkón a gril, využívajte predovšetkým tento gril. V lete, v horúčavách, aj tak vyhľadávame skôr ľahšie jedlá, ktoré až tak nezaťažia žalúdok.

Samozrejme, uvariť si môžete, avšak musíte myslieť na to, že teplota v interiéri sa zvýši a vetraním nezabránite prenikaniu teplého vzduchu do interiéru.

Používajte kvalitnú tieniacu techniku

V stredomorských krajinách používajú štýlové markízy a drevené okenice, avšak začínajú sa využívať aj u nás. Ak vám klasické interiérové žalúzie nepomáha chrániť váš byt pred nadmerným prehrievaním, vyskúšajte napríklad kvalitné interiérové rolety. Môžete si vybrať z retiazkové rolety, pružinové rolety, motorické a bambusové rolety. Rolety dokážu zabrániť prenikaniu slnečných lúčov do interiéru a práve preto si ich objednávajú aj rodiny žijúce v panelákoch.

Zdroj obrázka: Autor:  fizkes  / Shutterstock.com