Vytlačiť túto stránku

Tapetujete? Zistite, ako vychytať všetky muchy!

Napísal TS Hornbach 07. január 2019

Trend tapiet sa vracia. Na výber sú mnohé druhy, farby a vzory, ktoré oživia každý interiér. Vdýchnu bytu originalitu a zbavia ho nudných jednofarebných stien. A navyše, môžu zakryť drobné nedokonalosti. 

Tapetovanie nie je žiadna veda a vďaka radám a tipom odborníkov z Hornbachu to zvládne každý. Tak vypnite elektrinu a odvážne sa do toho pustite. 

Vďaka tapetovaniu už v priebehu niekoľkých hodín zmeníte interiér na nepoznanie. Dôležitý je správny výber tapety, kvalitného lepidla, nástrojov a príprava podkladu. „Pri práci s tapetami platí známe príslovie, dvakrát meraj  a raz rež. Všetko si poriadne zmerajte a neponáhľajte sa. Vyhnete sa tak prípadným nerovnostiam,“radí Tadeáš Tenkl, odborník z oddelenia tapiet a dekorácií v projektových marketoch Hornbach.  

Výber správnej tapety

Na trhu sa dá zohnať celá škála rôznofarebných a zaujímavo vzorovaných tapiet z rôznych materiálov. Pri výbere je dôležité brať do úvahy povrch, ktorý budete tapetovať, typ miestnosti, druh tapety, ktorý je pri týchto podmienkach najvhodnejší a v neposlednom rade aj skúsenosť s lepením a potrebné náradie.

Farba a vzor sú iba o osobnom vkuse. Medzi základné druhy tapiet patria papierové, vliesové, vinylové, sklovláknité alebo pretierateľné. Stenu môže ozvláštniť aj fototapeta alebo  tapeta s 3D efektom. Každý typ má svoje plusy a mínusy. „Papierové tapety sú priedušné a majú nižšiu cenu, ale sú náročnejšie na lepenie. Najobľúbenejšie vliesové tapety sú priedušné, odolné, čiastočne umývateľné a zaisťujú tepelnú a zvukovú izoláciu. Najodolnejšie sú vinylové tapety, ktoré dokážu prekryť aj drobné nerovnosti a bez problémov ich nalepíte na akýkoľvek podklad. Ale nie sú priedušné a preto sa nehodia do spální a detských izieb,“ popisuje Tadeáš Tenkl z Hornbachu.

Tip Hornbachu: Pri nákupe tapiet sledujte sériové číslo, aby ste sa vyvarovali drobným farebným odchýlkam. 

Príprava podkladu

Pozornosť treba venovať aj podkladu. Stena, ktorú sa rozhodnete tapetovať, by mala byť v prvom rade rovná, aby ste nemali problémy pri lepení tapiet. Odlupujúcu sa omietku zoškrabte, praskliny zatmeľte, nerovnosti zahlaďte a staré tapety vhodným spôsobom odstráňte. „Najťažšie sa odstraňujú papierové tapety, lebo je potrebné dokonale ich navlhčiť horúcou vodou. Pomôcť môže aj tekutý odstraňovač tapiet alebo obyčajný ocot zmiešaný s vodou v pomere 1:1,“  radí T. Tenkl z Hornbachu. Naopak najľahšie sa odstraňujú vliesové tapety, ktoré sa dajú opatrne zospodu stiahnuť. 

Stena pripravená na tapetovanie by mala byť suchá a čistá, zbavená všetkých mastných škvŕn a plesní. „Savý povrch pred tapetovaním dôkladne napenetrujte a nechajte schnúť aspoň 6 hodín, nesavý odmastnite,“  radí odborník z Hornbachu. „Pri tapetovaní udržujte v miestnosti rovnakú teplotu, ideálne 19 – 21 °C. Ak je miestnosť vlhká, v zimných mesiacoch zapnite radiátor, v lete poriadne vyvetrajte. V miestnosti by tiež nemal byť prievan.“

Tip Hornbachu: Povrch, ktorý sa rozhodnete tapetovať, by mal byť jednofarebný a svetlý. Len tak budete mať istotu, že vám pôvodná tapeta nebude presvitať.

Lepenie tapiet

Pri lepení tapiet potrebujete ceruzku, meter, pravítko, rebrík, podložku na rezanie, hrebeň, valček, budík, vedro a nožík na odrezanie spodku. Dôležité je mať správne lepidlo. „Lepidlo sa vyberá podľa druhu tapety a podkladu. Obľúbené a kvalitné sú lepidlá Hornbach, ktoré sú veľmi úsporné, ľahko sa nanášajú, po zaschnutí sú transparentné a tiež sa dobre odstraňujú,“ odporúča T.Tenkl. „Pre dodržanie nadväznosti vzoru nechajte dole presah 5 cm. Pri strihaní je nutné presné meranie a precíznosť. Pri kontrole steny pomôže vodováha a závesná olovnica,“ dopĺňa.  Samozrejmosťou pre perfektný výsledok sú ostré nožničky. 

Viac informácii na: www.hornbach.sk