Vytlačiť túto stránku

Drevené podlahy II.

Napísal femme 19. máj 2008

Zanedbanou údržbou skracujete život aj tej najkvalitnejšej podlahy. Preto je nutné drevenú dlážku pravidelne vysávať a raz za pár dní ju vytrieť vlhkou handrou.

>> Móda >> Aktuálne >> Drevené podlahy II.

Pokiaľ drevenej podlahe nedoprajete aspoň základnú údržbu, môže dôjsť k poškriabaniu jemnými čiastočkami nečistôt vplyvom trenia pri chôdzi. Na ochranu pred výraznejším poškodením treba nábytok podložiť filcovými podložkami a pod kolieska stoličiek použiť špeciálne plastové podložky. Pri olejovaných podlahách, treba obmedziť používanie topánok s tenkými vysokými podpätkami.
Škvrny odstraňujte pokiaľ možno začerstva. Ak po ich odstránení podlaha stratí lesk alebo sa vytvorí zašednutý fľak, naneste na toto miesto renovačný olej, nechajte ho vsiaknuť a miesto preleštite. Pre obnovenie lesku naolejovanej podlahy stačí pretretie octovou vodou v koncentrácii (pomere) 1:100.
Mäkké drevá (smrek, borovica) sú chúlostivejšie, preto je vhodnejšie lakovať ich.
Exotické, veľmi tvrdé dreviny (čím sú tmavšie, tým sú odolnejšie) možno použiť aj do kúpeľní.

Jedného dňa však doslúži aj kvalitný výrobok a vtedy zvyčajne príde na rad renovácia alebo výmena. Nestačí len vyčistiť a obnoviť povrchový náter. Pokiaľ nebola dlážka správne a dôkladne vybrúsená, ani najlepšou náterovou hmotou nedocielite dobrý vzhľad. Lak na drevenej podlahe zvýrazní všetky jej klady ale aj prípadné nedostatky. Ryhy sa totiž nedajú odstrániť lokálne, podlaha sa musí vybrúsiť rovnomerne celá. Zbrúsením povrchu na holé drevo dosiahnete nielen jeho pôvodné vlastnosti, ale vylepšíte celkovo jeho vzhľad, pretože drevo je už vlhkostne ustálené a pri brúsení sa ďalšia možnosť vzniku škár minimalizuje. Podľa toho, po akej dobe užívania podlahu renovujete, môžete zvoliť medzi extra jemným brúsení, ktoré odstráni jemné poškodenia, jemným, stredným až po hrubé brúsenie.
Po vybrúsení prichádza na rad niektorý z viacerých druhov povrchovej úpravy. Každý spôsob má svoje výhody i nedostatky. Olejovaná podlaha viac „dýcha“ a má zamatový vzhľad, lakový náter póry uzavrie a vytvorí kompaktný lesk. Podstatný rozdiel medzi nimi je v čistení a údržbe.
Olejovanie patrí k tradičnej úprave, ale v posledných rokoch sa stalo módnym hitom. Zachováva prirodzenú krásu štruktúry dreva a takéto podlahy sú zároveň odolnejšie voči vode.
Voskovanie (včelím voskom) je inou, ale príbuznou alternatívou. Na takto upravených povrchoch sa dajú ľahšie opraviť lokálne poškodenia. Voskované a olejované podlahy treba približne 3 krát za rok prekefovať, naimpregnovať a preleštiť. Lakované povrchy sú najbežnejšou úpravou, pretože sú tvrdšie, oteruvzdornejšie a teda dlhšie vydržia. Základný lak zabraňuje bočnému zlepeniu strán. Po jeho zaschnutí treba povrch zbrúsiť (tzv. medzibrúsenie), a potom naniesť kvalitný vrchný lak. Môžete však natrieť aj tretiu vrstvu, voľba vrchného laku a počet vrchných vrstiev závisí od predpokladaného zaťaženia. Po lakovaní môžete miestnosť začať používať po 8 hodinách, nábytok začnite presúvať po 24 hodinách a koberce položte až po týždni. Plnému zaťaženiu by mala byť podlaha vystavená po uplynutí 8 - 14 dní.