Strešná záhradka

Keďže v mestskom prostredí nie je veľa možností mať v bezprostrednej blízkosti záhradku, objavili sa záhradky aj na strechách domov...

>> Móda >> Aktuálne >> Strešná záhradka

Vo väčších mestách sa trvalo znižuje podiel plochy vhodnej na záhradkárčenie. "Rodení záhradkári" sa preto uchyľujú ku krajným riešeniam a záhradky zakladajú na rozmernejších terasách alebo strechách.
Pri zakladaní strešnej záhrady však treba zohľadniť niekoľko skutočností: mienku susedov, dispozície strechy a bezpečnostné predpisy. Ak výsledky uvedených prieskumov splynú do záverečného "áno", treba si už len vybrať vhodný porast (podľa orientácie strechy, smeru vetra, žiaducej dĺžky denného svetla) a dielo sa môže začať...

Pri zakladaní strešného záhona je najdôležitejšia prvá ochranná vrstva, na ktorú treba použiť mimoriadne odolnú látku z plastu. Na prvú vrstvu sa kladie drenážna vrstva (vysoká asi 10 cm), ktorá zabezpečuje odtok nadbytočnej vody (tak dažďovej, ako aj zálievkovej). Drenážnu vrstvu tvoril v minulosti štrk alebo piesok, ktorý má veľkú hmotnosť, preto musela byť vrstva tenšia. Dnes sa na drenážnu vrstvu používa takzvaný keramzit (guľky zo žíhanej hliny) alebo 7 cm vysoké polystyrénové drenážne platne. Na položenú drenážnu vrstvu sa kladú plastové filtračné rohože, ktoré zabraňujú postupnému vyplavovaniu substrátu do drenážnej vrstvy a substrát pre rastliny. Hmotnosť substrátu však treba minimalizovať; pretože napríklad 10 cm vysoký záhon na ploche 1 m štvorcový má vo vlhkom stave hmotnosť asi 112 kg. Ak sa použije rašelina, ktorá je ľahšia, vzniká problém vysychania a nedostatočného prijímania vlahy. Preto je vhodné primiešať k rašeline výživnú humusovú zeminu alebo záhradnícku zeminu. (Pri väčších rastlinách či drevinách treba rátať asi s 50 cm vysokou vrstvou zeminy.)

Pestovanie rastlín v strešnej záhradke sa v podstate nelíši od klasického zahradníčenia. Rozdiel spočíva v spôsobe prihnojovania a zavlažovania. Okrem toho treba byť opatrný pri práci s náradím, aby nedošlo k poškodeniu filtračnej rohože.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.