Chcete bazén?

V interiéri alebo exteriéri...? Bazén je vždy nákladnou záležitosťou, ktorú treba konzultovať s architektom a zveriť do rúk odborníkom.

>> Móda >> Aktuálne >> Chcete bazén?

- Náklady na bazén priemernej veľkosti (3 m krát 8 m) so štandardnou technológiou, fóliou, protiprúdom a montážou (bez stavebnej časti a zakrytia) sú okolo 300 tisíc slovenských korún.
- Pri úvahách o tvare a veľkosti bazéna treba prihliadať na počet osôb, ktoré budú bazén užívať. Tvar bazénu by mal korešpondovať s architektúrou domu, ale "ovál" a "ľadvinka" nie sú pre aktívny oddych najvhodnejšie (v klasických obdĺžnikoch je možné využiť na plávanie celú vodnú plochu).
- Hĺbka bazénu závisí len od požiadaviek užívateľov.

Bazén tvorí bazénová vaňa, železobetónová šachta a vnútorný povrch, ktorý môže byť z fólie alebo keramiky (fólia je cenovo dostupnejšia, ale keramika má značné estetické kvality). Aj povrch v okolí bazénu môže byť keramický; alebo kamenný, terazzový... (vždy však protišmykový!).

Technologické zabezpečenie bazénu pozostáva z filtrácie, čerpadiel, zariadenia na chemickú úpravu vody a jej ohrev, prípadne turbín na protiprúd. Pre tieto zariadenia treba vybudovať v blízkosti bazénu technologické šachty.
Najlacnejšie zakrytie bazénu na čas mimo prevádzku, je rolovacia bublinková fólia; komfortnejšiu alternatívu predstavuje plastový lamelový systém, ktorý môže byť mechanický alebo automatický.

Podľa charakteru vodnej hladiny rozlišujeme "bazény s napnutou hladinou" a "skimmer". V prvom prípade je hladina vody v rovnakej úrovni ako okolitý povrch, čo vyžaduje vybudovať zberný žľab po celom obvode bazénu a tiež zbernú nádrž. Daný typ bazéna sa odporúča pri využívaní viacerými osobami (náklady sú o 30 až 40 percent vyššie ako u skimmera).
Skimmer má hladinu cca o 20 cm nižšiu ako je okolitý povrch a v jeho obvodovej stene je umiestnený zberač (skimmer), do ktorého odteká prebytočná voda (ktorá sa transportuje do filtra, ohrievača, chemickej "úpravne" a napokon späť do bazénu).

Tip:
- Bazénová voda by mala byť 2 až 3 krát denne prečerpávaná cez filtráciu (čím sa zabráni vzniku usadenín a rias).
- Teplota vody by nemala presiahnuť 28 stupňov Celzia (rozdiel teploty vody a okolitého prostredia by nemal byť väčší ako 2 stupne Celzia.)
- V prípade interiérového bazéna je veľmi dôležité kvalitné odvlhčovanie vzduchu a adekvátne osvetlenie celého priestoru.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.