Nové matrace

Pred kúpou nových matracov si dôkladne premyslite svoje požiadavky a predchádzajúce skúsenosti. Veď je si z čoho vyberať...

>> Móda >> Aktuálne >> Nové matrace

Odborníci pripomínajú: Počas spánku musí byť chrbtica podopieraná tak, aby zostala v prirodzenom tvare, a to dokáže zabezpečiť iba kvalitný matrac. To však neznamená, že všetci členovia rodiny musia spať na rovnakých matracoch... Každý človek je totiž iný.

Na priveľmi mäkkom lôžku sa chrbtica prehýba do oblúka, ktorý bráni uvoľneniu, pričom sa trvalo napínajú svaly chrbta.
Na priveľmi tvrdom lôžku má spáč nesprávne podopreté ramenné aj bedrové kĺby a "utláčané" platničky.
Na správnom lôžku tvorí chrbtica priamku a panva je symetricky vyrovnaná; len v takejto polohe sa telo môže dokonale uvoľniť.
Vhodne zvolený matrac sa pri bodovom zaťažení prehne v mieste tlaku, ale v najbližšom okolí si zachová pôvodnú výšku - podopiera teda chrbticu a veľké kĺby, ale má dostatočne mäkký povrch, ktorý netlačí a umožňuje, aby os chrbtice pri polohe na boku zostala rovná.

Moderné matrace sú rozdelené do štyroch kategórií:

Polyuretánové matrace - sú vyrobené z peny rôznej pevnosti. Matrace zo studenej peny majú väčšie bunky s pevnejšou stenou a lepšie odvádzajú teplo; matrace z "pomalej" peny pri vyššej teplote mäknú a umožňujú rovnomerne rozložiť tlak.
Latexové matrace - majú alveoly (dutiny), ktoré zabezpečujú vzdušnosť a pružnosť. Výhodou latexových matracov je dokonalé celoplošné pruženie a udržiavanie stálej teploty.
Pružinové matrace - sú tvorené drôtenými pružinami. Jednotlivé typy pružinových matracov sa líšia počtom závitov v pružine, ako aj množstvom drôtov a pružín. Pružiny môžu byť obalené (napríklad ovčou vlnou a polyuretánom) alebo uzavreté v púzdrach. K dispozícii sú tiež matrace so zónovými pružinovými jadrami - s piatimi až siedmimi zónami.
Kombinované matrace - spájajú polyuretánové jadro (z dvoch a viacerých polyuretánových dosiek) alebo latexové jadro (z prírodného či syntetického kaučuku) prípadne kokosovo-latexové jadro s kokosom, vlnou alebo bavlnou.

Tip: Kvalitu spánku významne ovplyvňuje aj materiál matracových poťahov. Napríklad poťahy zo špeciálneho materiálu outlast absorbujú (prostredníctvom mikrokapsúl) telesné teplo a potom ho ďalej využívajú - inak povedané, priveľa tepla sa odvedie a primálo tepla sa doplní.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.