Vytlačiť túto stránku

Jarné upratovanie nemusí byť nočnou morou

Napísal KČ 29. marec 2019

Slnečné lúče čoraz viac prehrievajú interiér našej domácnosti a nám je hneď jasné, že jar je pomaly, ale isto tu. Onedlho sa teploty začnú šplhať vysoko nad priemery daného ročného obdobia. Ešte predtým, ako sa u nás rozbehnú horúčavy, musíme myslieť na jarné upratovanie. 

tipy up18

Väčšina zo žien ho berie ako povinnosť. Berte to však z tej lepšej strany, pod dlhej pochmúrnej zime máte možnosť trošku oživiť interiér vašej domácnosti.

Umývanie okien 

Azda najtypickejšia činnosť, ktorá sa nám spája s jarným upratovaním. Tejto činnosti sa nevyhneme. Práve umývanie okien presvetlí váš interiér viac ako čokoľvek iné. Počas zimy ste umývaniu okien nevenovali moc pozornosti a sadze usádzajúce sa na vonkajších parapetoch sa pri silných zrážkach dostávali aj na okenné rámy a sklo.

Poumývajte plastové okná ešte pred príchodom silných horúčav. Teraz, kedy nie sú teploty ešte tak vysoko, vám okná nebudú rýchlo schnúť a vám sa tak podarí umyť okná aj bez toho, aby vám tam vznikali šmuhy. Okrem čistiacich prostriedkov z drogérie odporúčame používať ocot a sódu bikarbónu na zažratejšiu špinu. Okná umývajte vždy, keď vám na nej nesvieti priame slnko.

Prášenie kobercov

Využite pekné počasie, zrolujte všetky koberce a vyprášte ich na čerstvom vzduchu. Ak chcete, využite pekný čas na tepovanie kobercov. To však musia byť teploty dostatočne vysoké, aby vám koberce vyschli počas jedného dňa a večer ste si ich mohli opäť dať na pôvodné miesto v domácnosti.

Poutierajte všetky interiérové dvere

Aj vy nevenujete dostatočnú pozornosť umývaniu interiérových dverí? Teraz je ten správny čas poutierať všetky drevené interiérové dvere. Handričku si príliš nemáčajte, odporúčame len trošku navlhčiť. Čudovali by ste sa, koľko prachu sa hromadí práve na interiérových dverách. Okrem týchto činností vám odporúčame umývanie kúpeľňového obkladu; vypratanie a čistenie políc, kde skladujete potraviny; ale aj menšie pretriedenie šatníka.