Kupujeme posteľ

Spánok... kto ho nemá, vie, aký je dôležitý. A pretože kus zo svojho života jednoducho prespíme, mali by sme dobre zvážiť, na čom.

>> Móda >> Aktuálne >> Kupujeme posteľ

Jedným zo základných predpokladov plnohodnotného spánku je vhodná posteľ. Sortiment posteľného nábytku je na našom trhu dostatočne široký, preto nie je problém vybrať si posteľ podľa vlastného vkusu a potrieb. Trh ponúka postele s kovovým, dreveným, či iným rámom, v rôznych štýloch - od rustikálneho po ultramoderný, ako aj v rôznych cenových kategóriach - od pomerne lacných (cca 3.000 Sk jedno lôžko) až po "kúsky" za niekoľko desiatok tisíc (do svojej postele však môžete investovať aj 180.000 Sk). Okrem dizajnu o cene postele rozhoduje predovšetkým voľba matraca a typ roštu, ktorý sa vkladá do rámu postele. Dnes sa totiž posteľ kupuje väčšinou tak, že sa do výslednej podoby "vyskladá" z jednotlivo vybraných častí podľa vlastného uváženia. (Vďaka tomu môžu napr. spoločnú manželskú posteľ tvoriť dve značne rozdielne lôžka, ktoré vyhovujú individuálnym požiadavkám partnerov.)

Posteľný rošt si môžete zvoliť pevný, alebo čiastočne či úplne polohovateľný (v hornej i dolnej časti). Polohovateľnosť môže byť nastavovaná pomocou ovládača, čo je veľmi praktické, ale, samozrejme, aj finančne nákladnejšie. Pri zdravotných problémoch je vhodné konzultovať nákup tejto časti postele s ošetrujúcim lekárom. Výber matracov respektíve ich výplní je rovnako dôležitý. V ponuke sú matrace pružinové, molitanové, kokosové, vodné, latexové a ďalšie. Správne zvoleným materiálom a rôznymi materiálovými kombináciami výrobca dosahuje žiadúce stupne pružnosti a prispôsobivosti (dôležité pre správnu polohu chrbtice počas spánku), a v konečnom dôsledku aj optimálnu životnosť matracov. Pri kúpe preto treba myslieť na to, či je posteľ určená na každodenný spánok alebo len na príležitostný odpočinok, ako i na to, kto si do nej bude líhať - dieťa, dospelý, drobná alebo robustnejšia postava(?). Niektoré typy matracov sú totiž podľa potrieb ich budúceho užívateľa rozlíšené do hmotnostných kategórií (napr. 60-80 kg, 80-100 kg). Dôležitá je i správna šírka a dĺžka matraca a pre niektorých aj jeho povrchová úprava - letná, zimná, antialergická.

Na kúpu postele si nezabudnite vyčleniť dostatok času. K tomuto aktu totiž patrí porovnávanie, detailné informácie od predajcu a zároveň osobné odskúšanie vybraných typov postelí, ktoré vám v predajni (najmä u drahších a kvalitných výrobkov) nielen umožnia, ale priamo odporučia. Rozhodne neváhajte, veď posteľ bude váš každodenný spoločník!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.