Ako si poradiť so škvrnami na sedačke?

Dominantným prvkom v každej obývačke je nepochybne gauč. Ak sa oň nebudeme dôkladne starať, môže rýchlo stratiť farbu, tvar alebo sa jednoducho znehodnotiť. Kto vlastní koženú sedačku má jednoznačne vyhraté...

...aspoň čo sa týka čistenia. Ako sa však popasovať s inými materiálmi? Poradíme vám, ako na to!

Vo všeobecnosti je tento kus nábytku najviac zaťažovaný. Nie len štvornohí miláčikovia, deti ale každý člen domácnosti sa isto pričiní k znečisteniu či inému znehodnoteniu sedačky. Vyskúšajte naše rady, ako sa zbaviť nečistôt na jednotlivých materiáloch. „Všeobecne platí, že každý typ poťahovej látky by sa mal čistiť vlhkou, nie príliš mokrou handričkou. Na znečistenia, ktoré si spôsobil zákazník pokreslením, vyliatím nápoja by mal použiť destilovanú vodu s obsahom mydla pH neutral,“ radí Ing. Martin Šutý zo spoločnosti nábytok Tempo Kondela.

tempo kondela 2 16

Ako čistiť jednotlivé materiály:

Látka:
Možností je niekoľko. Vyskúšajte vysávač s mokrým vysávaním, penový čistič na čalúnený nábytok alebo vodu s malým množstvom pracieho prášku. Ďalšou alternatívou sú penové čističe s malou kefkou. Zvyčajne stačí penu nastriekať, nechať pôsobiť a následne zotrieť vlhkou handrou.
Naša rada: Na oživenie farby odporúčame pretrieť gauč handrou, ktorú namočíte do vody s trochou octu. Okrem toho aj vyčistí škvrny a látka získa žiarivejší a novší vzhľad.

Koža a koženka
Odstraňovanie drobných škvŕn je celkom jednoduché. Zvyčajne na to stačí obyčajná navlhčená handrička. Môžu vám tiež pomôcť aj detské navlhčené utierky alebo špeciálne čistiace prípravky na kožu. Dôležité je vedieť, že kožená sedačka by sa mala minimálne dva krát ročne naimpregnovať.
Naša rada: Vyskúšajte mix octu a ľanového oleja v pomere 1:1. Tento recept si poradí si aj so svetlou sedačkou.

Ekokoža
Dôležitou zásadou je nepoužívať žiadne chemické prostriedky a prípravky určené na pravú kožu, a už vôbec rezné kefy. Aj v tomto prípade stačí obyčajná handrička navlhčená v čistej vode, prípadne v slabou roztoku mydla s neutrálnym pH. Ekokožu môžete tiež pravidelne ošetrovať sprejom, ktorý je špeciálne určený na tento materiál. A čo so škvrnami od tekutín? Najprv je potrebné rýchle vysatie papierom a následné vyčistenie vlhkou handrou. V prípade ťažko odstrániteľných škvŕn ako sú atrament alebo lak na nechty sa radšej obráťte na odbornú upratovaciu firmu.

A ako by sme mali svoje „relaxačné hniezdo“ chrániť?
„Všetky materiály je potrebné chrániť pred priamym slnečným žiarením, ale aj príliš suchým vzduchom. Poťahové látky sú citlivé na poškodenie ostrými predmetmi ako sú zipsy alebo spony,“ dodáva odborník zo spoločnosti nábytok Tempo Kondela.

tempo kondela 1 16

Tipy: Ako si dať rady s rôznymi škvrnami?
Žuvačka: Postačí obyčajný ľad. Inkriminované miesto poriadne schlaďte pritlačením ľadovej kocky. Potom žuvačku zoškrabnite nechtom. Na záver potrite liehom.

Víno: „Vínne miesto“ by ste mali ihneď posypať soľou. Tá pohltí vlhkosť a čiastočne aj červenú farbu. Následne použite minerálku, ktorá uvoľní špinu z jednotlivých vlákien. Prebytočnú tekutinu odsajte papierovou utierkou. V niektorých prípadoch sa osvedčil aj nasledovný spôsob. Pokiaľ ešte víno nezaschlo, použite na zriedenie farby z červeného vína najskôr biele víno, a až potom čistú vodu. Biele totiž riedi červené lepšie ako voda.

Krv: Na čerstvú krv by ste mali rozhodne použiť studenú mydlovú vodu. V prípade zaschnutých škvŕn môžete aplikovať roztok citrónovej šťavy, ktorý si pripravíte z 1 lyžičky a 100 ml vody. Ten votrite bielou handrou do škvrny.

Káva a kakao: Vyčistíme ich roztokom saponátu alebo šampónu s vodou. Opatrne ich votrieme do škvrny a vykefujeme. Pokiaľ je škvrna od kávy čerstvá, môžeme ju najskôr posypať soľou a pomaly ju vytrieť. Škvrny od kakaa je lepšie navlhčiť, potom pretrieť neriedeným saponátom a nakoniec vyčistiť kefou namočenou v saponátovom roztoku.

Foto: nábytok Tempo Kondela
www.temponabytok.sk
Autor: www.lenita.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.