Vetrajte správne

Pravidelné vetranie skvalitňuje vzduch v uzavretých obytných priestoroch, zlepšuje vlastnosti stavby a celkovo prospieva ľudskému zdraviu.


Vetranie považujeme za úplne bežnú súčasť života v domácnosti. Viete však, ako to robiť správne a aký je rozdiel vo vetraní počas teplých a chladnejších dní?  

Doba vetrania závisí od aktuálneho ročného obdobia. „Pokiaľ ide o plastové okná, ktoré veľmi dobre tesnia, je potrebné im prispôsobiť vetranie. Dôležité je, aby sa v interiéri nehromadila vlhkosť a nevytvárali sa podmienky pre vznik plesní. Preto je nutné vetrať pravidelne a vždy tak, aby sa všetok vzduch v miestnosti vymenil. Optimálne je vetrať s dokorán otvorenými oknami,“ ozrejmuje výrobný riaditeľ spoločnosti RI OKNA Pavel Polášek.

Samozrejme, počas vetrania v izbe vypneme kúrenie (v chladnejších mesiacoch), najmä kvôli úspore energií. A ako dlho vetrať? Všetko závisí od vonkajšej teploty, veľkosti izby, resp. priestoru, ale aj napriek tomu platí známa úmera – čím je vonku chladnejšie, tým kratšie treba vetrať.

V zime by sme mali vetrať 4-6 minút, na jar a jeseň 10 až 20 minút. V lete je dobré nechať otvorené okno 30 minút. Ráno by sme mali vyvetrať všetky miestnosti dokorán otvorenými oknami po dobu piatich minút. V priebehu dňa je potom potrebné vetrať v závislosti na vlhkosti v miestnosti. Zvoliť správnu dĺžku vetrania pomôže jednoduché pravidlo: keď otvoríte v zime okno, vnútorné sklá sa zarosia, akonáhle sa po určitej dobe samé odrosia, je vyrovnaná relatívna vlhkosť vzduchu zvonka a v miestnosti a ďalšie vetranie už nemá zmysel. Pri správnom vetraní sa vymení vzduch v miestnosti, ale neochladia sa vnútorné steny,“ radí P. Polášek.

Navyše počas leta, keď sa nemusíme báť extrémne chladného počasia, je odporúčané vetrať radšej prievanom. Práve prievan dokáže do priestoru vniesť nielen čerstvý vzduch, ale taktiež ho výrazne ochladiť počas horúcich letných dní. Veľmi dobré je vyvetrať dom či byt počas noci, kedy sa vyhneme priamemu slnku, ktoré priestor počas celého dňa nahrieva.

 
Foto: RI OKNA Ponzio 

Na čo by sme nemali zabúdať:

  • snažte sa kúpeľňu vetrať po každom sprchovaní či kúpaní
  • vyhnite sa presúšaniu vecí vo vnútri priestorov
  • vetrajte minimálne trikrát denne
  • nábytok umiestnite, resp. odsuňte od stien
  • počas varenia nezabudnite na využitie pokrievok
  • na začiatku zimného obdobia vetrajte častejšie, aby ste predišli vzniku vlhkosti a kondenzácie výparov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.