Moderná architektúra v Miláne

Napísal Michaela Conzarová 19. august 2015

Miláno patrí medzi najľudnatejšie metropoly v Európe, a za posledných desať rokov mesto prešlo zásadnou transformáciou aj vďaka príprave na EXPO 2015.


V súčasnosti mesto prežíva obdobie mimoriadnych zmien, aj vďaka veľkým projektom Porta Nuova a CityLife. Popri novej generácií talianských architektov, ako sú Stefano Boeri autor Bosco Verticale, Cino Zucchi, Citterio a Viel, Park Associates a Piuarch, v Miláne zanechali svoju stopu najdôležitejší návrhári na svete - Cesar Pelli, KPF, Zaha Hadid Daniel Libeskind, Rem Koolhaas, Renzo Piano, Arata Isozaki, David Chipperfield, Grafton Architects….


2. ZASTÁVKA SÚČASNE MILÁNO

MODERNA

Najmodernejšou štvrťou Milána, ale aj najväčším staveniskom mesta s mrakodrapmi je: Porta Nuova, kde sa nachádza dnes najvyššia budova v Taliansku Torre Unicredit.  Ide o sériu udržateľných budov (zníženie spotreby energie o 37%), zo skla a železa, ktorú navrhol argentínsky architekt Cesar Pelli, usporiadanú okolo kruhového námestia v priemere 100 metrov, nazývaného: "pódiom" pešej zóny, zvýšenou o 6 metrov nad úrovňou ulice.

Foto: Michaela Conzarová

Obchodná plocha je 6370 m², s obchodmi na dvoch úrovniach, a na tretej asi 50.500 m². Najvyššia veža sa vyznačuje anténou o výške 85 metrov, ktorá dáva budove celkovú výšku 231 m, najvyššiu v Taliansku.

Pozornosť si stále udržuje historická legendárna výšková budova v Miláne, známa ako mrakodrap Pirelli (pôvodne tam sídlila táto spoločnosť). Postavený bol v roku 1960: na námestí Piazza Duca d'Aosta, navrhol ho Gio Ponti a stal sa symbolom Milána a veľkým zástupcom talianskeho ekonomického boomu. Mrakodrap poznajú v Miláne a vo svete iba ako "Pirelli" alebo "Pirellone". Má 127 metrov a 31 poschodí, je stále piata najvyššia budova v Miláne a jedna z  najvyšších železobetónových vo svete. Päť mrakodrapov v New Yorku boli plánované podľa tejto budovy. V roku 2002 vrazilo do budovy malé lietadlo s tromi pasažiermi, všetci zahynuli. Do roku 2005 sa uskutočnila veľká rekonštrukcia. Dnes v budove sídli Regionálna rada Lombardie.  Nakoľko historicky bol vždy najvyššou budovou v Miláne Dóm, ktorý má na najvyššom mieste sochu Madony,  žiadna budova v meste nesmela byť vyššia, aby neznižovala význam Panny Márie, pre to na vrchu Veže Pirelli sa nachádza replika sochy Madony z Dómu, keďže je vyšší ako Dóm.

Kam za nákupmi?

Prítomnosť vysokej módy v Miláne je cítiť už v Galérii Viktora Emanuela II. s jej butikmi a na samotnej Piazza Duomo. Na oboch stranách je Duomo obklopený módou. Na jednej strane je Virgin Megastore, na druhej strane je jedným z obchodov známych obchodných La Rinascenete , kde nájdete oblečenie známych značiek, ale za dostupnú cenu, napríklad, H & M, Furl, Zara, Max Mara. Pri Duomo sa nachádza v tesnej blízkosti "zlatý trojuholník módy". Hranice tejto nákupnej oblasti sú v uliciach: Via Monte Napoleone, Via Sant'Andrea, Via Monzani a Via della Spiga. Nachádzajú sa tu prestížne a luxusné obchody na najväčších spoločností: Chanel, Hermes, Dolce & Gabbana, Gucci, Missoni, Prada, Trussardi, Valentino, Louis Vuitton, Armani, Versace. Menej náročným shopaholikom odporúčame bulvár Corso Buenos Aires, ktorý je dlhý 1,5 km a je považovaný za jeden z najviac koncentrovaných nákupných oblastí v Európe, je plný obchodov, ktorých je viac, ako 300.

Cesta sa uskutočnila vďaka podpore partnera SLOVAK LINES, a.s.  

Nabudúce Navštívili sme EXPO Miláno 2015 ...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.