Predíďte „neželaným návštevám“...

Napísal Martina Kovalíková 03. jún 2012

...vďaka bezpečným oknám OKNOPLAST. Z policajných štatistík vyplýva, že až 80 % vlámaní do domov a bytov si páchatelia vyberajú cestu oknom.


Najviac páchateľov vniká do rodinných domov oknami a terasovými dverami.  Väčšina vlamačov je neskúsených a vyberá si svoje ciele náhodne. Vďaka okennému kovaniu a zabezpečovacej technike môže byť pokus o vlámanie je neúspešný.

Certifikovaná montáž
„Pri voľbe nových okien si stále častejšie vyberáme tie, ktoré dokážu plniť aj rôzne doplňujúce funkcie. Jednou z nich je aj ochrana proti vlámaniu. Certifikovanú montáž okien so zvýšenou odolnosťou proti vlámaniu môžu vykonávať len vyškolení montážnici, ktorí sú oprávnení vydať špeciálny certifikát,“ uviedol Peter Grocký, obchodný manažér spoločnosti OKNOPLAST.

Odolnosť okien proti vlámaniu
Aby bolo možné okno zaradiť do kategórie proti vlámaniu (trieda odolnosti proti vlámaniu WK2), musia byť splnené podmienky, ktoré definuje norma EN-V 1627-1630.
Norma definuje typy a priemery hmoždiniek, rozteč medzi nimi, hĺbku zapustenia a pod. Ak má mať okno zvýšenú odolnosť proti vlámaniu, musí byť osadené v primerane nosnej železobetónovej alebo murovanej stene s presne stanovenými parametrami. 

Ochranné komponenty
„Certifikované okno proti vlámaniu v triede WK2 podľa európskej normy EN-V 1627-30 má všetky nevyhnutné ochranné komponenty. Dôležité je, aby bolo montované aj podľa prísne stanovených montážnych postupov. Výrobok tejto triedy poskytuje zvýšenú ochranu proti vlámaniu tým, že „nevítanému hosťovi“ zamedzí vypáčenie, či vybitie okna, ale aj prípadné prevŕtanie okennej kľučky,“ uviedol Peter Grocký.

Kľučka proti prevŕtaniu
Pre maximálnu ochranu domácností je možné do okien proti vlámaniu pridať aj špeciálnu kľučku s kľúčikom a s vložkou proti prevŕtaniu, ktorá je umiestnená vo vnútri. Použitie kľučky s kľúčikom blokuje posúvanie okenného kovania; zabraňuje otáčaniu kľučky vo vyklopenej polohe, či rozvŕtaniu rámu a pretočenie kľučky tyčou; chráni pred rozvŕtaním skrutiek, ktoré upevňujú kľučku.

„Veľmi dôležitým parametrom okna je aj to, či obsahuje aj výstuhu v ráme, ktorá je uzavretá. Znamená to, že čapy a kovanie sa nepripevnia len do plastu, ale zároveň aj do ocele,“ uviedol Peter Grocký.
 

Foto: Oknoplast  

Špeciálne čapy
Spoločnosť OKNOPLAST ponúka vo vojom portfóliu okno Protect Plus. Je to prvé certifikované okno proti vlámaniu v triede WK2 podľa európskej normy EN-V 1627-30. V oknách Protect Plus je použité kovanie spoločnosti Maco s názvom Multi-Matic, ktoré v závislosti od počtu použitých protikusov proti vlámaniu Safety Plus poskytuje zvýšenú ochranu proti vlámaniu. V kovaní sú použité aj špeciálne čapy i.S (nemecky inntelligente Sicherheit – inteligentná ochrana). Protikusy sú technologicky prispôsobené precíznej práci s čapmi a fungujú na princípe západiek. V oknách Protect Plus sú čapy rozmiestnené po celom obvode okna, čo zaisťuje zvýšenú bezpečnosť domu.

Protinárazové zasklenie
„Ďalším prvkom, ktorý tvorí výbavu okna Protect Plus je zasklenie. Skladá sa z prvkov so zvýšenou odolnosťou - dvoch trvale spojených tabúľ zo skla float a štyroch PVB fólií proti vlámaniu. Tieto držia sklo bez toho, aby došlo k jeho rozsypaniu po rozbití. Faktorom odolnosti okna Protect Plus je skutočnosť, že je schopné odolať niekoľkonásobnému nárazu štvorkilogramovou oceľovou guľou,“ uviedol uviedol Peter Grocký.




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.