Spánok ako v bavlnke

Kvalita spánku je priamo úmerná tomu, či zvolíte vhodný matrac k vašej postave,  typu  roštu a správnym perinám.


Pri kúpe roštu je potrebné zohľadniť niekoľko dôležitých kritérií. Prihliadať musíte na výšku, hmotnosť, zdravotný stav, vek i pohlavie. Pri výbere dvojlôžka musí byť rovnaká len výška matraca. Výška pre penové matrace je minimálne 14 cm a pre matrace s pružinovou kostrou najmenej 15 cm. Skontrolujte pri pružinovom matraci, či necítite pružiny na dotyk!

Základné pravidlá pri výbere roštu:
-  postava vysoká okolo 180 cm potrebuje rám postele v dĺžke 210 až 220 cm
- ideálna šírka postele pre jedného 120 až 140 cm, minimálna šírka „manželskej postele“ je 180 cm (2x90 cm)

Lamelové rošty
Tušili ste, že za vznikom lamelového roštu stojí láska manžela pani Degenovej, ktorá mala problémy s chrbticou? Spolu s jej ošetrujúcim lekárom vymysleli prototyp lamelového roštu v päťdesiatych rokoch minulého storočia, ktorý odľahčil ubolenému chrbátu milovanej manželky. Prvým výrobcom tohto typu roštov bol  Nemecký stolár Karl Thomas. Rošty pomenoval Latto a neskôr z tejto výroby vznikla súčasná značka Lattoflex.
 

Vyberáme rošty
Od množstva lamiel si zvoľte LATEXOVÝ alebo kombinovaný SENDVIČOVÝ matrac ( kokos/latex). Kvalita roštov sa od seba líši zvoleným množstvom a šírkou lamiel ako aj drevinami, z ktorých sú vyhotovené. Ideálne sú rošty s väčším počtom lamiel od 28 kusov. Vďaka zdvojeným lamelám v bedrovej časti je možné regulovať pevnosť roštu v kritických oblastiach.
Ďalšou vychytávkou je tzv. ramenná kolíska, ktorá nastavením lamiel vytvorí priestor pre pohodlné uloženie ramien.

Luxusnejšie rošty s tzv. multitorzálnym pérovaním sú vyrobené s krídielkami alebo doštičkami, vďaka ktorým sa tlak tela rozloží do viacerých bodov. Väčšinou sú elektricky polohovatelné a dajú sa vložiť do postele maximálne 120 cm širokej.

Nabudúce viac o matracoch...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.