Nenáročné moderné podlahoviny

Interiéroví architekti a dizajnéri už dávno vedia, že úspech interiéru záleží aj od kvalitnej a vhodne zvolenej podlahy.


Moderné podlahoviny sa vyznačujú ľahkou údržbou, novým hitom sú vinylové podlahy a marmoleum, stále veľmi populárny a vyhľadávaný je laminát.

Laminátové podlahy
Tí, ktorí uprednostnili laminát pred drevom, majú s údržbou menej starostí. Základné podmienky sú však rovnaké. Zväčša si vystačíte s navlhčenou handrou, pri silnej špine siahnite po prípravkoch určených pre laminát. Laminátové podlahy, a to hlavne v oblasti špár, sa môžu pri kontakte s vodou vyduť.
Ak  vaša podlaha nebola ošetrená impregnačným prípravkom už pred kúpou, určite by ste tak mali urobiť dodatočne.  Rovnako by ste však mali zamedziť extra suchému vzduchu vo vykurovaných miestnostiach, a to použitím zvlhčovača. V prípade lokálneho poškodenia, napríklad pádu ťažkého predmetu, nie je možná renovácia povrchu na rozdiel od drevenej podlahy.
Menšie poškodenie laminátovej podlahy môže opraviť vhodným tmelom, resp. pastou. Pri vážnejšom poškodení sa však nevyhnete výmene celej lamely. Na ošetrovanie laminátových podláh je nutné používať iba prípravky určené výrobcom podlahovej krytiny.

Vinyl, marmoleum
Medzi podlahy, ktoré sú najmenej náročné na údržbu, patria jednoznačne vinyl a marmoleum.  Špinu na povrchu pozametajte alebo povysávajte. Pri mokrom čistení si vystačíte s dobre vyžmýkanou handrou. Ak je vaša podlaha silno znečistená, môžete siahnuť po polyuretánovom čističi, rešpektujte však odporúčania výrobcu danej podlahy. I keď sú vinyl aj marmoleum známe svojou odolnosťou, na nohy nábytku odporúčame použiť plstené podložky.
Nezabúdajte však, že prvým predpokladom dlhej životnosti vašej podlahy je jej správne položenie aj výber vhodného typu.


Praktické rady ako mať žiarivý krásny domov
Každá žena túži po upratanom domove, ku ktorému bezpochyby patrí aj nablýskaná podlaha.

- Na šmuhy vezmite gumu – čierne šmuhy po podpätkoch od topánok z plávajúcej či parketovej podlahy vygumujete.

- Káva pre krásu – polosuchá kávová usadenina je zázrakom, ktorý vašej plávajúcej podlahe či parketám prepožičia lesk. Stačí ňou podlahu utrieť, zvyšok zmiesť a povysávať.

- Aby krásne voňala – ak máte vo väčšine miestností v byte alebo dome plávajúce podlahy či parkety, pridajte pri umývaní do vody aviváž. Obytné priestory sa krásne prevoňajú.

- Čisté špáry v linoleu – v plastickom linoleu sa často drží špina, ktorá už bežným umývaním nejde odstrániť. Špáry vybielite vysoko účinným čistiacim prípravkom s obsahom chlóru, ktorý do špár nanesiete vatovou tyčinkou do uší či štetcom na maľovanie.

- Keď vŕzga každý krok – do rýh vo vŕzgajúcej podlahe môžete nasypať trochu mastkového prášku.

Text bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou KPP SK. Foto: 1FLOOR
Viac informácií nájdete na www.kpp.sk alebo na www.1floor.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.