Noblesné drevené podlahy

Nové, krásne a kvalitné drevené podlahy, ktoré vyzerajú, ako by sa na nich už niekoľko rokov podpisoval čas, sú snom milovníkov prírodných materiálov.


Presne tieto rysy zdôraznili dizajnéri švédskeho výrobcu drevených viacvrstvových parkiet Kährs pri tvorbe kolekcie Da Capo. Kolekcia sa vyznačuje naturálnou až surovou krásou dreva a podčiarkuje hrejivý charakter tohto materiálu a štýlový rustikálny dizajn dekorov. Ďalšou veľkou výhodou dreva je dobrá tepelná izolácia.

Extra rustikálny dekor nadchne i prekvapí
Kolekcia Da Capo prináša deväť 1-lamelových dekorov so starobylým vzhľadom povrchu, charakteristické sú veľké hrče, výrazné letokruhy, špáry i praskliny či ryhy. Pri všetkých deviatich dubových dekoroch sú tieto vlastnosti vnímané ako prednosti. Vyberať si môžete z piatich dekorov s vrúbkovaným povrchom, upravovaným špeciálnymi technikami pre získanie jedinečných prirodzených odtieňov. Ďalšie štyri dekory sa odlišujú predovšetkým svojou neobvyklou kresbou, umocnenou drevenými kolíkmi zapracovanými do štruktúry povrchu, chráneného vrstvou prírodného oleja. Dekory Sparuto a Patina zdobia kolíky v tvare štvorcov, dekory Arcaico a Unico zase kolíky v tvare motýľov. Presne také by ste našli v interiéroch starých dreveníc.

Foto: Kährs

Užívajte si krásu dreva čo najdlhšie
Údržba a ochrana drevenej podlahy je v porovnaní s ostatnými typmi krytín o niečo náročnejšia. Ak jej však venujete patričnú pozornosť, bude vám za to nohy bozkávať.

Drevo po celú dobu svojej životnosti je živý materiál a pri správnej starostlivosti a ošetrovaní vám parkety vydržia tridsať i viac rokov. V porovnaní s laminátovou krytinou je drevo náchylnejšie na mechanické poškodenie. Odolnosť proti škrabancom a odreniu závisí od typu povrchovej úpravy – lak, olej alebo vosk. Trvanlivosť drevenej podlahy je úzko spätá s tvrdosťou dreva. Určite urobíte dobre, ak sa zameriate na tvrdšie dreviny, ako dub, buk či exotické dreviny. Máte doma psa alebo mačku? Potom si vyberajte skôr dekory so štruktúrovaným povrchom, na ktorom drobné škrabance lepšie zaniknú. Rezané, ručne škriabané, brúsené či kartáčované povrchy vo svojich kolekciách ponúka napríklad švédsky výrobca kvalitných drevených viacvrstvových krytín Kährs. Ak si zvolíte drevenú podlahu s takto upravovaným povrchom, uprednostnite ošetrenie olejom, ktorý zaistí najväčšiu odolnosť voči opotrebovaniu (poškodenie, škrabance na olejovanej podlahe nie sú tak zreteľné ako na lakovanom povrchu).
Lak síce vytvorí na povrchu ochranný film, ktorý je odolnejší než olej, horšie sa však renovuje. Tento spôsob ochrany prakticky neumožňuje dôkladné lokálne úpravy na poničenom povrchu, lakovaná podlaha sa po čase užívania musí kompletne zbrúsiť a znovu nalakovať. Drevené krytiny je treba udržiavať v suchu, preto pri ich čistení uprednostnite vysávanie  alebo zametanie. Rozliate tekutiny či iné nečistoty utrieme navlhčenou handrou alebo mopom, používame PH neutrálne prípravky alebo špeciálne čističe podľa odporúčania konkrétneho výrobcu.

Jednou z najväčších výhod dreva oproti ostatným povrchom je možnosť jeho opätovného prebrúsenia. To však neplatí pri podlahách s veľmi tenkou nášľapnou vrstvou, preto sa pred brúsením uistite, že máte vhodný typ krytiny. Ak máte podlahu s lakom tvrdeným UV svetlom, po prebrúsení sa už táto ochranná vrstva nedá obnoviť na mieste. V tomto prípade ju po úplnom prebrúsení natrite lakom alebo prírodným olejom, podľa rady výrobcu.

Na menšie škrabance lakovanej alebo olejovanej podlahy vám postačia prípravky určené na lokálne ošetrenie (napr. Refresher-lak Kährs, resp. Refresher olej Kährs). Hlbšie škrabance najprv vyplňte na to určeným lakom (napr. Touch Up lak, Kährs). Ak vznikli na podlahe výrazné trhliny, vyplňte špeciálnym prípravkom (Woodfiller).

Pri drevenej podlahe sa určite po niekoľkých rokoch nevyhnete potrebnej celkovej renovácii laku. Nezabúdajte však, že okrem nečistoty a mastnoty je potrebné z povrchu odstrániť aj všetky predtým použité prípravky, ktoré by narušili priľnavosť laku (napr. vosk). Odborníci tiež pripomínajú, že podlahové vykurovanie musí zostať  počas lakovania vypnuté. Koberce klaďte na podlahu najskôr týždeň po lakovaní.


Text bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou KPP SK.

Prehľad predajcov vrátane ďalších informácií o podlahových krytinách nájdete na www.kpp.sk a www.1floor.eu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.