Bývame moderne

Niekto uprednostňuje pohodlie bez ohľadu na trendy, iný zas vyhľadáva len to najmodernejšie.


Najnovšie nám bytový dizajnéri pripravili mierny odklon od strohého nábytku a bytových výrobkov, a prikláňajú sa k prírodným inšpiráciám. Návrat k prírode sa prejavuje napríklad aj na luxusných produktoch, ktoré sú nahrádzané prírodnými (priemyselne neupravenými) každodennými predmetmi.

Je paradoxom, že práve v období blahobytu dominovala strohosť a jednoduchosť; a v období krízy sa prejavuje návrat k prírode, k oblým tvarom a dekoratívnosti. Prejaví sa to častejším využívaním tapiet a prírodných materiálov, ktoré sa vyznačujú dlhšou životnosťou.
Prírodu v byte nám pripomenie moderný kamenný obklad či jeho imitácia, kozuby so živým ohňom a krby na biolieh. Hra farieb sa bude prejavovať hlavne na doplnkoch: prírodné farby na stenách v hnedých a béžových odtieňoch, či kontrast modrej steny s orechovým nábytkom.
Veľké priestory, kuchyňa spojená s obývacím priestorom; sa častejšie predeľujú japonskými stenami a posuvnými dverami.
Novým spôsobom sa interpretuje aj klasický dizajn 50. rokov 20. storočia. Odráža štýl, ktorý symbolizuje kvalitu, poctivosť, trvanlivosť a vyvoláva hodnovernosť či nostalgiu. Oblé tvary bytového ako aj kuchynského nábytku, sú inšpirované spomenutým retro štýlom. Práve tieto retro kusy vhodne zapadnú a oživia jednoduchý moderný interiér. Ďalšia zmena nastáva aj v povrchových materiáloch nábytku, doteraz tak vyhľadávaný vysoký lesk je nahradený kombináciou lesku a matu.

Jedným z trendov je aj ekologický estetizmus, ktorý je reakciou na pretechnizovaný a konzumní svet. Na jednej strane sa vyznačuje jednoduchými tvarmi a výrobnými postupmi, na druhej strane, nás šokuje divokými formami z prírodných materiálov.










Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.