Ako sa stavia dom

Napísal Mona Gáliková 30. november 2010

Mladá rodina potrebuje svoje vlastné bývanie. Niektorým postačí byt, iní v kútiku duše túžia po vlastnom domčeku so záhradou,...


... kde by sa mohli hrať deti, s kúskom miesta na terasu, bazén, či záhradný altánok obrastený divým viničom, kde by si mohli za pekných dní vydýchnuť po celodennom pracovnom kolotoči. Kde je problém? Ako inak – vo financiách a v neznalosti predpisov.

Na nadšených budovateľov (a najmä na takých, ktorí nemajú peňazí nazvyš) totiž číhajú nástrahy v podobe predpisov. Tí, ktorí majú trošku „hlbšie do vrecka“ sa snažia maximálne ušetriť na každej položke a vyrobia si tak problémy. Veľkosť pozemku? Stačí aj taký menší. Projekt domu? Bude dobrý aj katalógový. Stavebná firma, či stavebný dozor? Veď to snáď zvládneme s pomocou rodiny a priateľov.

„Začať stavať dom svojpomocne, to je najistejšia cesta k rozvodu,“ hovorí s humorom tridsaťosemročný Milan z Bratislavy. „Naše sny o malom a lacnom domčeku dostali prvú ranu hneď pri stavebnom konaní. Zistili sme, že okná našej obytnej kuchyne, ktoré sme si naplánovali na bočnom múre, nemôžeme mať ako sme si predstavovali. Aj s veľkosťou domu boli problémy, pretože náš pozemok je dosť úzky. Napokon sme všetko doriešili pomocou zmien v projekte, ale stálo nás to viac, ako sme rátali.“

„Vzájomné rozostupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, hygienické, ale aj požiadavky na denné osvetlenie a ďalšie. Ak ide o domy, ktoré medzi sebou vytvárajú voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 metrov a vzdialenosť domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 metre,“ vysvetľuje Renáta Zaťková manažérka zo spoločnosti Mladé Čunovo. „V stiesnených územných podmienkach, ktoré môžu existovať pri stavbe domu v už existujúcej staršej zástavbe, možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 metre, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností.“
Ak sa teda chystáte stavať na malom pozemku, vyberajte si projekt domu tak, aby ste na strane obrátenej k susedom mali len okná garáže, komory chodby, či iných technických miestností.
Ďalšia dôležitá vec, ktorú by si mali ľudia všímať pri kúpe pozemku, je stavebná alebo uličná čiara, ktorá vytvára odstup stavby od uličného priestoru. Dom možno začať stavať až na tejto hranici,“ upozorňuje Renáta Zaťková.
Tam, kde urbanistický projekt počíta napríklad s predzáhradkami, nemôžete vytiahnuť múry domu napríklad hneď pri chodníku. Potešiť vás na takejto situácii však môže to, že rovnakými pravidlami sú viazaní aj vaši susedia a tak budete žiť v lokalite, kde sa budete môcť príjemne poprechádzať po ulici obklopenej zeleňou bez pocitu, že blúdite v tuneli.

V starších lokalitách je niekedy situácia nejasná, pretože domy tu pribúdali počas dlhšieho obdbobia a v každom čase platili trochu iné predpisy. V novovybudovanej lokalite, ktorá chce svojim obyvateľom poskytnúť veľkorysejšie verejné priestory ako je to napríklad v projekte Mladé Čunovo, však pocit stiesnenosti mať nebudete.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.